Inicijativa o smjeni Vijeća ministara BiH danas pred državnim parlamentarcima

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji ne čine vlast na državnom nivou, podnijeli su zahtjev za iniciranje glasanja o rekonstrukciji Vijeća ministara, naglašavajući da je u pitanju najneproduktivniji saziv.

Predstavnički dom PSBiH će danas razmatrati pomenuti zahtjev.

Podsjećamo da je osam državnih parlamentaraca iz Nezavisnog bloka, Naše stranke i SDP-a uputilo je zahtjev za iniciranje glasanja na prošloj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH o nepovjerenju Vijeću ministara BiH.

Pored toga, Kolegij je odlučo da se u predloženi dnevni red sjednice uvrsti i zahtjev zastupnika Mirka Šarovića, Dragana Mektića, Mire Pekić, Branislava Borenovića, Nermina Nikšića, Zukana Heleza, Saše Magazinovića, Nade Mladine, Dženana Đonlagića, Zlatana Begića, Envera Bijedića, Vlatka Glavaša, Jasmina Emrića, Predraga Kojovića, Aide Baručije, Mirjane Marinković – Lepić i Damira Arnauta za iniciranje glasovanja o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH.

“Prema podacima relevantnih nevladinih organizacija, po broju predloženih zakona i održanih sjednica, ovaj saziv Vijeća ministara ima najlošiju ocjenu u regionu. Očigledno je kako je ono sastavljeno čisto matematičkim principima koji garantuju podjelu vlasti, bez ikakvog jasnog plana o tome šta ta vlast treba činiti i u kojem smjeru treba voditi ovu državu”, naveli su u obrazloženju.

Istaknuto je i kako se aktuelni saziv Vijeća ministara pod predsjedavanjem Zorana Tegeltije (SNSD) u javnosti ocjenjuje kao najgori i najneefikasniji od uspostavljanja ovog državnog organa.

“Broj zakona koje je ovo VM uputilo u parlamentarnu proceduru je mizeran, izbjegava se donošenje ključnih reformskih dokumenata, zbog čega je naša zemlja na meti stalnih kritika iz Brisela”, dodali su.

Poslanici Kluba SDP-a BiH predložili su i na dnevni red sjednice uvršteno je i razmatranje amandmana na Ustav BiH kojima bi se ojačale državne institucije i u pitanju je takozvani “aprilski paket”.

Amandmanima se, između ostaloga, predviđa jačanje kapaciteta državnog parlamenta te bi se broj poslanika u Predstavničkom domu sa sadašnjih 42 uvećao na 87. U Domu naroda umjesto 15 delegata bilo bi njih 21. Amandmani predviđaju i uvođenje predsjednika Bosne i Hercegovine kao i funkciju premijera države.