Izumljen ekološki voz budućnosti koji koristi ljudski i životinjski izmet kao gorivo

BioUltra je britanski projekat kompanije Ultra Light Rail Partners, a za cilj ima zamijeniti gradske vozove i tramvaje alternativnim vozilima na biometan i tako zaštiti okoliš.

Kompanija je dobila podršku od 60.000 funti iz vladinog Fonda za održive inovacije, kako bi razvili voz na biometan koji bi mogao primiti do 120 putnika

Voz BioUltra koristi biometan kao gorivo, a biometan se dobija iz nekoliko otpadnih proizvoda, uključujući ostatke usjeva u poljoprivredi, mulj iz kanalizacije, stajsko gnojivo i otpad od ostataka hrane.

Sve ovo razgrađuju bakterije kako bi se dobio plin koji se koristi kao alternativno “čišće” gorivo. Voz je namijenjen da zamijeni dizelske vozove koji zagađuju okoliš.

Foto: URL Partners
Foto: URL Partners

Iako biometan ispušta ugljik u atmosferu, zagovornici tvrde da bi do toga svakako došlo prirodnim procesima i da ovakvo korištenje goriva daje njegovim sastojcima novu svrhu u koju spada i sprječavanje potrebe sagorijevanja fosilnih goriva.

Novi vozovi kretat će se na novootvorenim linijama, a prototip vozila s biometanom testiran je u julu, piše Independent.

Želimo ponuditi ovu opciju većim i manjim gradovima širom Velike Britanije kako bi smanjili zagađenost gradova i gradskih središta te poboljšali kvalitetu života za sve”, izjavili su iz ove kompanije.