Joe Biden: Danas odlazim u Ovalni ured i odmah krećem s poslom

Novoizabrani predsjednik SAD-a Joe Biden, položio je zakletvu danas na svečanosti u Washingtonu, ceremonija inauguracije je završena oko 18:30 sati po našem vremenu. 

Na početku svog govora, Biden je kazao da je ovo dan Amerike, demokratije, dan historije i nade.

Danas ne slavimo trijumf kandidata, nego demokratije. Volja naroda je poštovana. Ponovo smo naučili da je demokracija dragocjena, ali i lomljiva. U ovom trenutku, dragi prijatelji, demokracija je pobijedila”, kazao je Biden.

Odao je počast predjsendiku Carteru koji danas nije mogao biti tu.

“Hvala mojim prethodnicima iz obje stranke, iz dubine srca. Sinoć sam razgovarao s predsjednikom Carterom, koji danas nije mogao biti ovdje, ali ovdje mu odajemo poštovanje. Upravo sam prisegnuo, izgovorio sam riječi koje je nekad davno izgovorio George Washington“, kazao je u svom govoru.

Kazao je da su tokom vijeka izuzetno napredovali, te da je pred njima puno zadataka.

“Ovo je velika nacija, mi smo dobri ljudi. Tokom vijeka toliko smo napredovali, ali još je toliko toga pred nama. Moramo se oporaviti, moramo ozdraviti, pred nama je puno zadataka“, naveo je Biden.

“Ono što nam treba je ono što je najteže dostići u demokratiji – jedinstvo. Danas je cijela moja duša u ovome, u ujedinjenju naše nacije i našeg naroda. Pozivam sve Amerikance da mi se pridruže u tome”, dodao je.

Navodi da je njihova historija stalna borba između američkog ideala i okrutne stvarnosti, rasizma i ekstremizma.

“Jedinstvom možemo postići velike i važne stvari – stvoriti poslove, učiti našu djecu u školama, poraziti virus, ostvariti rasnu pravdu i još jednom učiniti Ameriku vodećom silom dobra u svijetu. Naša historija je stalna borba između američkog ideala, da smo svi stvoreni jednaki i okrutne stvarnosti, rasizma i ekstremizma“, kazao je.

Također, Biden je objavio i prvi tweet nakon što je zvanično postao predsjednik Amerike gdje je kazao da odmah kreće sa poslom.

Ne možemo tratiti vrijeme, moramo se odmah boriti s krizom koja je pred nama. Zato danas odlazim u Ovalni ured i odmah krećem s poslom“, napisao je novi predsjednik Biden.