Kamp Lipa/ Memorandum još nije potpisan

Još uvijek je neizvjesna sudbina migranata u Lipi, iako je posjeta delegacije iz Sarajeva na čijem čelu je bio Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH ‘mirisala’ na eventualni kraj agonije, kako migranata tako i tamošnjeg stanovništva.

Migranti su jutros prihvatili obrok. Podijeljeni su lunch paketi, a za popodne se priprema topli obrok – grah.

Na sastanku održanom u Bihaću rečeno je da su dogovoreni konkretni pravci djelovanja i aktivnosti svih nosilaca vlasti i institucija koje će u sklopu svojih nadležnosti pristupiti opremanju stavljanju u funkciju improvizovanog kampa Lipa za smještaj migranata.

Memorandum još nije potpisan između različitih nivoa vlasti i institucija a postoji bojazan da će na kraju opet vlasti USK podnijeti najteži teret svega.

Kako nam je potvrđeno sada se radi na usaglašavanju i doradi ponuđenog Memoranduma.

Ministarstvo sigurnosti se obavezuje slijedeće

1) Koordinacija i saradnja sa svim zainteresovanim stranama u funkcionisanju privremenog šatorskog naselja na lokaciji “Lipa” do uspostave i stavljanja u funkciju privremenog prihvatnog centra „Lipa“.

Služba za poslove sa strancima se obavezuje

1) U dijelu koji se odnosi na nadležnosti Službe vršiti koordinaciju aktivnosti sa svim zainetersovanim stranama.
2) Postavljanje privremenog kontejnerskog objekta na lokaciji privremenog šatorskog naselja “Lipa” u vidu objekta za smještaj inspektora.
3) Rasporediti dovoljan broj inspektora za strance radi kontrole kretanja i boravka stranaca na toj lokaciji kao i koodinacije neophodnih aktivnosti.
4) U saradnji Međunarodna organizacija za migracije – IOM uspostavljanje privremenog prihvatnog centra na lokaciji „Lipa“ montažnog objekta kontejnerskog tipa kapaciteta 1500 osoba.

Oružane snage BiH se obavezuju

1) Uspostava šatora na lokaciji ‘Lipa’ za privremeni smještaj migranata do uspostave i stavljanja u funkciju privremenog prihvatnog centra „Lipa“.
2) Angažman inžinjerske jedinice za pružanje stručne i tehničke podrške na izgradnji potrebne infrastrukture za funkcionisanje šatorskog naselja.
3) Anganžman jedinice Vojne policije u sklopu nadležnosti OS BiH.

Vlada Unsko-sanskog kantona se obavezuje da u saradnji sa gradom Bihaćem obezbijedi

1) Pružanje usluga zdravstvene zaštite i psiho-socijalne podrške korisnicima privremenog šatorskog naselja na „Lipi“ do uspostave i stavljanja u funkciju privremenog prihvatnog centra „Lipa“.
2) Postavljanje kontejnera sa lokaciji šatorskog naselja „Lipa“ radi pružanja primarne zaštite u saradnji sa DRC?
3) Pojačano prisustvo pripadnika MUP-a USK na lokaciji na kojoj se budu izvodili radovi izgradnje i stavljanja u funkciju PPC „Lipa“, kao i na lokaciji privremenog šatorskog naselja, u cilju očuvanja javnog reda i mira. (ovo također treba usaglasiti sa USK)

Grad Bihać se obavezuje da u saradnji sa Vladom Unsko-sanskog kantona obezbijedi slijedeće

1) Pripremi ugovor i drugu potrebnu pravnu legislativu za ustupanje lokacije FCUZ i Ministarstvu sigurnosti – Službi za poslove sa strancima, bez naknade, dok potreba za smještajem migranata traje, o čemu odluku donosi Vijeće ministara BiH.
2) Infrastrukturu, odnosno putnu komunikaciju, vodu, struju, i komunalije, do lokacije i održavanje istih, besplatno.
3) Obezbjeđenje svih dozvola koje su u nadležnosti Grada i priključaka za komunalne usluge, besplatno.
4) Obezbjeđenje usluga iz nadležnosti Grada (voda, struja, komunalije, putna komunikacija).

Evropska komisija se obavezuje da će dati

1) podršku svim zainteresovanim stranama u uspostavi i funkcionisanju privremenog šatorskog naselja za smještaj migranata na lokaciji “Lipa” do uspostave i stavljanja u funkciju privremenog prihvatnog centra „Lipa“, kao i podršku uspostavi i funkcionisanju privremenog prihvatnog centra na lokaciji Lipa.

Međunarodna organizacija za migracije – IOM, partner Evropske komisije se obavezuje

1) da će izvršiti građevinske i tehničke radove za uspostavljanje privremenih kontejnerskih jedinica sa sanitarnim čvorom, obezbjediti finansijska sredstva za finansiranje humantiranih aktivnosti u funkcionisanju privremenog šatorskog naselja na lokaciji „Lipa“, te pružiti stručnu i tehničku pomoć Službi za poslove sa strancima i pružiti usluge fizičkog obezbjeđivanja same lokacije do uspostave i stavljanja u funkciju privremenog prihvatnog centra „Lipa“.

2) da će izvršiti, u saradnji sa Službom za poslove sa strancima, uspostavu privremenog prihvatnog centra na lokaciji „Lipa“ montažnog objekta kontejnerskog tipa kapaciteta 1500 osoba, sa svim potrebnim pratećim objektima i infrastrukturom centra, te obezbjediti potrebna finansijska sredstva za funkcionisanje navedenog centra i to kao finansiranje potreba korisnika centra tako i finansiranje režijskih troškova koji proizilaze iz funkcionisanja centra, te će pružiti stručnu i tehničku pomoć Službi za poslove sa strancima, kao i usluge fizičkog obezbjeđivanja same u centru.

Federalna uprava civilne zaštite se obavezuje

1) preuzimanje lokacije od grada Bihaća i uspostavu i funkcionisanje privremenog prihvatnog centra na lokaciji ‘Lipa’ i privremenog šatorskog naselja za smještaj migranata do uspostave i stavljanja u funkciju privremenog prihvatnog centra „Lipa“. FUCZ će preuzeti od Oružanih snaga BiH šatore i opremu te voditi brigu o funkcionisanju i održavanju šatora i privremenih objekata postavljenih na lokaciji „Lipa“ do uspostave i stavljanja u funkciju privremenog prihvatnog centra „Lipa“.. Kad potreba za istim prestane obavezna je preuzetu šatore i opremu vratiti Oružanim snagama BiH.

Crveni križ FBiH grad Bihać se obavezuje

1) da će dostavljati hranu i osnovne higijenske potrepštine na lokaciju privremenog šatorskog naselja za smještaj migranata ‘Lipa’ do uspostave i stavljanja u funkciju privremenog prihvatnog centra „Lipa“.