Komšić uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić uputio je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti/usklađenosti pojedinih odredbi Zakona o prebivalištu i boravištu Bosne i Hercegovine, koji je donesen 2015. godine.

Komšić je naglasio da je veliki broj građana izgubio stečeno pravo na prebivalište, a time i svoj pravni subjektivitet unutar pravnog sistema BiH.

“Petogodišnjom primjenom spornih odredbi Zakona o prebivalištu i boravištu Bosne i Hercegovine, došlo se do saznanja da bi veliki broj građana, čiji broj se može mjeriti stotinama hiljada, izgubio ranije stečeno pravo na prebivalište, a time i svoj pravni subjektivitet unutar pravnog sistema Bosne i Hercegovine, što je nedopustivo“, izjavio je Komšić.

Kazao je da iz tih razloga, ovaj zahtjev za ocjenu ustavnosti/usklađenosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine potpuno je drugačiji od onog koji je bio predmetom razmatranja na Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine iz 2015. godine, odnosno ovo je potpuno novi zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o prebivalištu i boravištu Bosne i Hercegovine, sa drugačijim pravnim osnovom i činjeničnim stanjem.

Želim vjerovati kako će se Ustavni sud Bosne i Hercegovine pokazati kao institucija koja štiti ljudska prava i temeljne slobode i neće dozvoliti da se nastavi primjena spornih odredbi zakona, kojim se mogu oduzimati ranije stečena prava”, naveo je Komšić.