Koronavirus mijenja kalednar F1/ Sezona počinje kasnije, odgođene Velike nagrade Australije i Kine

Početak ovogodišnje sezona Formule 1 će biti odgođen, nakon što su Velike nagrade Australije i Kine odgođene zbog ograničenja Covid-19.

Velika nagrada Australije je trebala biti prva utrka ove sezone, Velika nagrada Kine se nalazila treća u kalendaru za 2021. godinu, a sezona sada započinje drugom trkom, u Bahreinu, od 26. do 28. marta.

Australija i Kina i dalje imaju stroga pravila o međunarodnim dolascima i zbog toga je i donesena ova odluka. Velika nagrada Australije, prvobitno je bila zakazana za 19. mart, a sada će se održati između 19. i 21. novembra, kako prenosi BBC.

Utrka u Imoli u Italiji dodana je od 16. do 18. aprila i postaje druga utrka u sezoni. “Drago nam je što možemo potvrditi da broj utrka planiranih za sezonu ostaje nepromijenjen,” rekao je predsjednik F1 Stefano Domenicali.

Globalna pandemija još uvijek nije dopustila da se život vrati u normalu, ali pokazali smo 2020. godine da se možemo sigurno trkati, kao prvi međunarodni sport koji se vratio i imamo iskustvo i planove za postizanje naše sezone.”

F1 kaže da se vode rasprave o novom datumu Velike nagrade Kine, koja je trebala biti održana od 9. do 11. aprila.

Sezona 2021 trebala bi imati rekordne 23 trke.