Lady Gaga i Jennifer Lopez će nastupati na Bidenovoj inauguraciji

Na inauguraciji američkog predsjednika Joea Bidena 20. januara u Washingtonu pjevat će pop zvijezde Lady Gaga i Jennifer Lopez.

Na stepenicama parlamenta Lady Gaga će otpjevati američku himnu, dok će Jennifer Lopez  izvesti “muzički performans”, poručili su iz organizacijskog odbora.

Obje su u kampanji podržale Bidena, a Lady Gaga koju novi predsjednik naziva “velikom prijateljicom” već je pjevala na njegovom posljednjem skupu.

Inauguracija pod nazivom “ujedinjene Amerike” bit će drugačija od svih dosadašnjih.

Polje zastava bit će postavljeno u dijelu National Malla, goleme esplanade nasuprot Kongresa na kojoj se nalaze muzeji i spomenici. Zastave će predstavljati američke građane koji neće moći doći na prisegu, pojašnjava Bidenov tim.

Inauguracija će se odvijati uz pojačane mjere sigurnosti.

Joe Biden će nakon svečanosti otići na Nacionalno groblje u Arlingtonu s trojicom svojih prethodnika Barackom Obamom, Billom Clintonom i Georgeom W. Bushom gdje će položiti vijenac na grobu neznanom junaku i pozvati građane na jedinstvo.

Glumac Tom Hanks će voditi specijalnu emisiju koju će prenositi američke televizije s brojim muzičkim gostima među kojima je i Justin Timberlake.

Za razliku od svojih prethodnika, Donald Trump se 2017. godine morao zadovoljiti sa manje poznatim umjetnicima.

Trump je najavio da neće doći na Bidenovu prisegu 20. januara.