Legendarni trener NFL-a Bill Belichick odbio predsjedničku medalju slobode

Legendarni trener NFL-a Bill Belichick kaže da neće prihvatiti ponudu predsjednika Donalda Trumpa za predsjedničku medalju slobode.

Belichick iz New England Patriotsa rekao je da je polaskan kad mu je prvi put ponuđena medalja koja je najveća nagrada koja se dodjeljuje civilima u SAD-u, ali rekao je da se predomislio nakon što su pristalice Trumpa upale u Kongres prošle sedmice, gdje je pet ljudi izgubilo živote.

“Nedavno sam dobio priliku da primim predsjedničku medalju za slobodu, što mi je laskalo iz poštovanja prema onome što ta čast predstavlja i divljenja prema prvim dobitnicima”, rekao je Belichick u izjavi.

Poslije tragičnih događaja prošle sedmice Belichick je odlučio da obustavi sve planove oko medalje.

Belichick, koji je osvojio rekordnih šest Super Bowl titula, smatra se jednim od najuspješnijih trenera u historiji NFL-a.

Predsjednička medalja slobode prepoznaje pojedince koji su dali izvanredan doprinos “sigurnosti ili nacionalnim interesima Amerike”.

Donald Trump je 2019. godine nagradu dodijelio golferu Tigeru Woodsu, radio voditelju Rush Limbaughu i posthumno Elvisu Presleyu, prenosi BBC.