Macron: Danas Francuska stoji snažno uz Američki narod

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, oštro je osudio upad Trumpovih pristalica u Capitol i “udar na demokratiju” te pozvao na poštovanje rezultata američkih predsjedničkih izbora.

U službenoj izjavi u u Elizijskoj palači je rekao za medije da je nekolicina nasilnih pojedinaca, prisilno ušla u sveti hram Američke demokratije: The Capitol.

“Kada u jednoj od najstarijih demokratija na svijetu pristalice odlazećih predsjednika uzmu oružje da ospore legitimne rezultate izbora, univerzalna ideja “jedan čovjek, jedan glas” je pokopana“, naveo je Macron.

Navodi da još od 18. vijeka, Ujedinjene Nacije i Francuska su dijelile posvećenost prema slobodi i demokratiji.

“Na čelu sa Lafayette, Francuska je podržala Američki narod u njihovoj borbi za slobodu i nezavisnost“, kazao je.

Francuska je prepoznala Ameriku kao simbol demokratije.

“Sa Alexis de Tocqueville, Francuska je prepoznala Ameriku kao simbol demokratije. Danas Francuska stoji snažno, odlučno uz Američki narod i uz sve ljude koji žele da odaberu svoje lidere, odlučni u svoje sudbine i živote kroz slobodne i demokratske izbore”, navodi Macron.

Kazao je da su poštovanje, mir, sloboda ugroženi u današnjoj demokratiji.

“Nećemo se povući pred nasiljem od nekoliko pojedinaca koji ćele da izazovu to. Prije više od stotinu godina, izabrali smo da ljudsko dostojanstvo, mir, poštovanje drugog i priznavanje slobode stavimo iznad svega, taj je izbor ugrožen danas u našim demokratijama“, zaključio je Macron.