Magazinović: Haj’mo se zajedno angažovati da se Magdalena vrati kući

Poslanik Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Saša Magazinović uputio je poslanička pitanja Ministarstvu sigurnosti BiH u kojima traži odgovore šta su poduzeli u vezi povratka umjetničkog djela “Magdalena” autora Đoke Mazalića.

Navodi da je riječ o djelu koje je proglašeno nacionalnim spomenikom BiH te da je za njim raspisana Interpolova potjernica.

Pomenuto djelo se nalazi na teritoriji Republike Srbije, tačnije u Novom Sadu, o čemu sam upoznao članove Predsjedništva BiH kao i nadležna ministarstva u Republici Srbiji”, kazao je Magazinović.

Magazinović je u obrazloženju naveo da je za BiH posebno važna Rezolucija koja izražava potrebu za postojanjem/formiranjem specijalizovanih policijskih jedinica za umjetnine za slučajeve povezane sa kulturnim nasljeđem prema konvenciji UNESCO iz 1970. godine čiji je potpisnik i BiH.

“Pomenuta rezolucija poziva sve države članice da uz pomoć Interpola formiraju specijalizovane policijske jedinice za umjetnine isključivo posvećene zaštiti kulturne baštine, istodobno ističući važnost postojanja i povezivanja nacionalnih baza podataka o nestalim djelima sa bazama Interpola”, naveo je Magazinović u obrazloženju.