MCP BiH: Novinare uvrstiti na listu prioriteta za cijepljenje protiv koronavirusa

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine temeljem dopisa Društva novinara BiH je uputilo pismo entitetskim ministarstvima zdravstva i Odjelu za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta sa zamolbom da novinare uvrste na listu prioriteta za cijepljenje protiv koronavirusa.

U pismu, između ostalog, su kazali da je medijska profesija uvijek i u svakom trenutku najizloženija udarima društvenog trenutka, te da su i danas izloženi udaru koronavirusa.

“S punim uvažavanjem njihove zamolbe i izraženog straha za živote novinara upućujemo vam zamolbu da razmotrite mogućnost njihovog uvrštavanja na prioritetnu listu za cijepljenje”, navodi se u pismu.

Uz to, pojasnili su da Ministarstvo civilnih poslova nema ingerencije da odlučuje o listi prioriteta za cijepljenje, te su iz tog razloga dostavili nadležnima upit novinara na razmatranje u nadi da će se prepoznati značaj priključenja novinara na listu prioriteta.

Iz ministarstva su naveli da čvrsto vjeruju da će nadležna ministarstva zdravstva imati razumijevanje za apel Društva novinara BiH i da će njihova odluka biti u prilog profesiji koja često ne zna niti za radno vrijeme, niti za privilegirane uvjete rada, kao ni za nerješivost bilo koje prepreke na putu izvršenja njihovog radnog zadatka.