Mesićev prijedlog Bidenu: Bosnu i Hercegovinu ustrojiti po građanskom principu

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić uputio je novom američkom predsjedniku Joeu Bidenu pismo s prijedlogom kako Bosnu i Hercegovinu ustrojiti po građanskom, a ne nacionalnom principu.

“Poštovani gospodine izabrani predsjedniče, iako je moj mandat predsjednika Republike Hrvatske završio prije 10 godina, još uvijek pratim događanja kako u regiji tako i u svijetu. Drago mi je što vidim (iz novinskih izvještaja) da će vaša buduća administracija posvećivati puno više pažnje Jugoistočnoj Europi, a posebno Bosni i Hercegovini. Napokon!”, naveo je u pismu Mesić.

Podsjećamo, američki Kongres je u srijedu navečer bio prekinut zbog upada pristalica predsjednika Donalda Trumpa, povodom čega je na nekoliko sati prekinuo brojanje glasova izbornog kolegija. Kongres je potvrdio svih 306 elektorskih glasova za Bidena, a prag za osvajanje mandata je bio 270 glasova.

Joe Biden je svoju predsjedničku kampanju zasnovao na kritici Donalda Trumpa, što je bilo i očekivano s obzirom na izuzetno problematičnu vladavinu republikanskog predsjednika.