Ministar Hadžiahmetović: Najavljena Vladina podrška u rješavanju aktuelne problematike

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović je, zajedno sa saradnicima, održao danas radni sastanak sa direktorima kantonalnih javnih komunalnih preduzeća nad čijim poslovanjem nadzor vrši ovo Ministarstvo.

Iz vlade KS su saopćili da su na sastanku prisustvovali predstavnici KJKP “Toplane-Sarajevo”, KJKP “Park”, KJKP “Rad”, KJKP “Sarajevogas”, KJKP “Pokop”, KJKP “Vodovod i kanalizacija”, KJKP “Tržnice-pijace” i “Bags-Energotehnika” d.d. Vogošća.

Ovom prilikom, razgovarano je o aktuelnoj problematici s kojom se susreću ova kantonalna preduzeća, a koja se, prije svega, odnosi na njihovu organizaciju rada i poslovanja u uslovima pandemije koronavirusa.

Teme razgova su bile i održavanje i pružanje komunalnih usluga građanima Kantona Sarajevo u što većem obimu i kvalitetu, kao i problemi vezano za poštivanje moratorija Skupštine Kantona Sarajevo o privremenoj zabrani zapošljavanja i imenovanja upravljačkih tijela preduzeća.

Posebno je istaknuta činjenica da je većina pomenutih tijela u preduzećima imenovana na privremeno, kao vršioci dužnosti, čiji mandati su već istekli ili ističu u skorije vrijeme.

Također je razmatrano i pitanje aktuelnih komunalnih predmeta koji se vode pred Općinskim sudom u Sarajevu, a koja su bila predmet razgovora ranije održanog sastanka između ministra i predsjednice Općinskog suda u Sarajevu Janje Jovanović.

Ministar Hadžiahmetović je naglasio da će o svemu upoznati Vladu Kantona Sarajevo, te najavio kako će resorno ministarstvo i Vlada u narednim danima poduzeti sve aktivnosti u cilju rješavanja navedene aktuelne problematike u ovim preduzećima.