Ministar Ramić i načelnik Janjetović potpisali ugovor o podršci stanovništvu Bosanske Kostajnice

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i načelnik Bosansku Kostajnicu Nikola Janjetović razgovarali su o načinima sanacije nastalih šteta izazvanih zemljotresom koji je nedavno zahvatio Bosansku Kostajnicu i pomoći stanovništvu.

Evidencija i procjena načinjenih šteta je još u toku, a do konačnih procjena neophodna je pomoć porodicama čiji su domovi oštećeni i spadaju u kategoriju rizičnih.

Prilikom današnjeg sastanka potpisan je ugovor o doznačavanju interventnih finansijskih sredstava za pomoć stanovništvu Bosanske Kostajnice.

“Imali smo nekoliko povrijeđenih, štete su velike. Za dio porodica smo obezbijedili smještaj kroz stambene jedinice predviđene za readmisiju, dok je dio smješten kod rodbine. Nekoliko humantirarnih organizacija je priteklo u pomoć, nekoliko institucija izdvojilo je određena sredstva. Svakako nam je dobrodošla pomoć Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Razgovarali smo danas i o drugim vidovima podrške nakon što se zbroje sve štete” istakao je načelnik Janjetović.

Ugovor je potpisan i s predstavnicima Medžlisa Kostajnica.

“Nakon zemljotresa smo intenzivirali razgovore i prikupljali informacije o stanju stanovništva Bosanske Kostajnice, naročito povratnika. S obzirom da se zemljotres dogodio na samom kraju protekle godine, uspjeli smo izdvojiti dio finansijskih sredstava kako bismo pomogli koliko je trenutno moguće. Kada sve štete budu sabrane i sačinjen izvještaj, pomoći ćemo u sanaciji. Obradovala nas je informacija da nije bilo gubitaka života, a materijalna šteta će biti nadoknađena” kazao je ministar Ramić, saopćilo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.