Ministar Ramić o podršci povratnicima u Bosanskoj Kostajnici nakon zemljotresa

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić razgovarao je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, s muftijom bihaćkim Mehmedom ef. Kudićem o načinima pomoći stanovništvu Bosanske Kostajnice.

Naime, pomoć stanovništvu ove općine je neohodna nakon zemljotresa koji je 29.12.2020. pogodio i načinio veću materijalnu štetu.

U ovoj općini proglašeno je vanredno stanje, a štete se još procjenjuju i zbrajaju. Najteže su pogođeni objekti starije gradnje i od javnog značaja.

“Proteklih dana smo pratili situaciju u povratničkim zajednicama o načinjenoj šteti prouzrokovanom zemljotresima, najteže je u Bosanskoj Kostajnici. Odmah ćemo pomoći koliko je to moguće, a nakon što se završe sve procjene šteta, pomoći ćemo značajnije. S muftijom Kudićem smo dogovorili podršku tamo gdje je trenutno najpotrebnija, a dio sredstava ćemo doznačiti i Opštini Kostajnica. Teško je gledati slike razrušenih objekata, ali je najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava. Povratnicima ćemo pomoći, pozdravljamo pojedince i institucije koje su već pritekle u pomoć, pozivamo druge da učine isto” rekao je ministar Ramić i naglasio da će Federalno ministarstvo izdvojiti finansijska sredstva za pomoć stanovništvu.

Muftija Kudić zahvalio je ministru Ramiću na interesu i zalaganju da odmah pomogne koliko je to u ovom momentu moguće.

“Pored nekoliko povrijeđenih, ljudskih žrtava, Bogu hvala, nije bilo. Međutim, materijalne štete su zaista velike. Na džamiji i munari su vidna oštećenja, a slična je situacija s zgradom Medžlisa. U stalnom smo kontaktu s našim predstavnicima u Bosanskoj Kostajnici i pratimo stanje, posebno povratnika” rekao je muftija Kudić, koji je ranije posjetio Medžlis IZ Bosanska Kostajnica, sastao se s glavnim imamom i Izvršnim odborom Medžlisa, te razgovarao s načelnikom ove općine Nikolom Janjetovićem.

Ramić i Kudić su razgovarali i o drugim projektima koji će biti realizirani za potrebe vjerske zajednice koja pripada Muftijstvu bihaćkom, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.