Ministrica Husić-Mehmedović na IUS-u najavila temeljite procese na modernizaciji visokog obrazovanja

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Melika Husić-Mehmedović, u pratnji saradnice Azre Ivazović, posjetila je danas Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS), gdje se sastala sa rektorom, prof.dr. Ahmetom Yıldırımom i užim rukovodstvom ovog univerziteta.

Prije ove današnje, prethodnih dana je ministrica Husić-Mehmedović posjetila i druge visokoškolske obrazovne ustanove u Kantonu Sarajevu, te tom prilikom najavila kako novouspostavljeno Ministarstvo pokreće ozbiljne i temeljite procese u ciljem donošenja nove – modernije legislative unutar Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o naučno-istraživačkoj djelatnosti, koja će podrazumijevati modernizaciju i novi zamah naučno-nastavne i istraživačke djelatnosti u Kantonu Sarajevo.

Rektor Yıldırım informisao ministricu o dosadašnjim rezultatima rada i planovima budućeg djelovanja ovog univerziteta, te izrazio punu podršku pokrenutim procesima.

Ministrica Husić-Mehmedović je istakla kako će Ministarstvo permanentno podsticati jačanje saradnje među visokoškolskim ustanovama, te raditi na razvoju potrebnih mehanizama koji će unapređivati navedenu saradnju.

Tokom obilaska prostorija i kapaciteta IUS-a ministrici Husić-Mehmedović predstavljena je uspješno implementirana metodologija realizacije nastave tokom pandemije.

Također joj je prezentirana i novo-uspostavljena Webex platforma koju IUS prvi primjenjuje u izvođenju nastave i kojom podiže kvalitet sistema učenja na daljinu, saopćeno je iz Vlade KS.