Mirjana Marinković-Lepić: Bosna i Hercegovina ne zna kada će dobiti prve vakcine

Bosna i Hercegovina još uvijek ne zna datum dolaska prvih vakcina, Ministrica civilnih poslova, Ankica Gudeljević, ovo opravdava govoreći kako je zdravstvo u nadležnosti entiteta.

Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, reagovala je na ovu izjavu: “Spuštanje kupovine vakcina na entitetske nivoe je pokušaj ministrice Gudeljević za skidanje odgovornosti s Ministarstva kojim rukovodi, a koje je nadležno za definiranje strategije na međunarodnom planu, između ostalog, i u području zdravstva i socijalne zaštite”.

“Rezultat nerada Vijeća ministara doveo je do toga da Bosna i Hercegovina ne zna kada će dobiti prve vakcine dok je imunizacija u Europi, pa čak i regionu, već počela. Prepuštanje entitetima da se bave nabavkom vakcina, usprkos aferama na entitetskom nivou kao što je afera respiratori, pokazuje disfunkcionalnost ovog saziva Vijeća ministara i njihovu nebrigu za građanke i građane. Nema države u Europi koja nabavku vakcina ne radi na državnom nivou, posebno zato što jer je ovo i diplomatsko pitanje. Nužna je uključenost ministrice Turković u procese pregovora i diplomatskih dogovora, kako bi potrebne vakcine što prije bile dostupne, ali koordinacija ministarstava, u ovoj koaliciji baziranoj isključivo na podjeli fotelja, ne postoji”, kazala je Marinković – Lepić.

Isitče da je jučer na Zajedničkoj komisiji za ljudska prava Parlamenta BiH podržala inicijativu kojom se traži da Ministarstvo civilnih poslova započne direktne pregovore s proizvođačima vakcina protiv koronavirusa.

“Očito je da COVAX program još uvijek nije počeo davati očekivane rezultate i da mi moramo pronaći alternativne načine da dođemo do vakcina, kao što to rade zemlje regiona. Prebacivanje odgovornosti na entitete je samo izgovor za nerad, od kojeg građani i građanke nemaju ništa”, zaključila je Marinković – Lepić.