Na današnji dan je rođen kralj rock n rolla Elvis Prisli

Elvis Aron Preslz američki pjevač i glumac je rođen 8. januara 1977. godine i često je nazivan Kraljem Rock and Rolla.

Elvis je počeo pjevati u javnosti sa samo 13 godina na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama u Memphisu. Napustio je školu sa 18. godina i poželio raditi kao portir u kinu i kao vozač kamiona. Prvu ploču snimio je 1954. godine dok je prvu pjesmu snimio kao rođendanski poklon majci. Obilježio je sredinu 50-tih godina hitovima “That s All Right Mama” i “Heartbreak Hotel“. Vrhunac njegove karijere je period od 1960-1975 godine u kojem je izdao 52 ploče i za vrijeme svog života ih prodaje još oko 600 miliona komada.

Karijeru je započeo 1956. godine filmom “Voli me nježno“. Većinom je igrao u muzičkim filmovima manje vrijednosti, ali s naslovnim pjesmama koje su redovno postajale hit. U periodu od 1957. do 1966. godine Presley se nalazio na listi deset najkomercijalnijih američkih glumaca.

Godine 1975. nastupaju ozbiljni zdravstveni problemi, dijabetes, gastritis, a uz to su pridružila i ovisnost. U aprilu 1977. godine doživljava srčani udar, ali ne mijenja način života. Dana 16. augustu 1977. godine Elvis pada u duboku komu zbog prevelike količine opojnih sredstava. Liječnici mu pokušavaju spasiti život – ali ne uspijevaju.

Elvisova smrt potresla je milijone obožavatelja koji su se odmah okupili u Graceland-u da velikanu odaju posljednju počast.

Elvis je još za života postao legenda oborivši sve rekorde: u dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top lista proveo je čak 996 sedmica.