Na današnji dan rođen je Asim Ferhatović Hase

Asim Ferhatović Hase jedan je od najvećih legendi Fudbalskog kluba Sarajevo, a rođen je 24. januara 1933.

Hase je postao član “Bordo” tima 1948. godine. Hase je igrao tri godine za juniore FK Sarajeva i zabilježio 70 nastupa i skupio 52 gola. 1951. godine je predvodio omladince Sarajeva i postao prvak Bosne i Hercegovine. Zbog dobrih partija u omladinskom pogonu u novembru 1951 upisuje debi za prvi tim u Kup utakmici sa Čelikom u Zenici. Postao je legenda tima sa Koševa, bordo dres je nosio 235 puta a postigao je tačno 100 golova.

Ferhatović  je bio najbolji igrač Sarajeva i jedan od najboljih igrača u Jugoslaviji, a za reprezentaciju tadašnje zemlje odigrao je samo jednu utakmicu. Nikad više Hase nije dobio poziv za reprezentaciju Jugoslavije, mnogi sportski stručnjaci smatraju da je ovo bila velika nepravda. Više puta je biran među najbolje sportiste Bosne i Hercegovine.

Ipak 1963. godine Hase napušta Koševo i odlazi u Tursku, gdje potpisuje ugovor sa slavnim Fenerbahčeom. Nije se dugo zadržao u najvećem turskom gradu. Poslije samo mjesec dana vraća se kući i izjavljuje najpoznatiju rečenicu:  “Ne mogu, brate ja, igrati za novac i slušati kako trebam igrati. Hvala im, bili su korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu samo u Sarajevu igrati.

Hase je nosio bordo dres još tri godine i 1966. godine osvaja titulu prvaka Jugoslavije sa Sarajevom. Zadnju utakmicu je odigrao na Kantridi 16. oktobra 1967. godine, kada je nakon 15 minuta igre morao izaći zbog povrede. Bila je to nedjelja kad je otišao Hase.

Hase je bio vrhunski majstor. Čovjek iz naroda, čovjek koji je volio svoj grad. Njegovi potezi prepričavali su se danima. Jedna anegdota vezana uz njega bio je komentar radio reportera Mirka Kamenjaševića sa jedne utakmice: “Dragi slušaoci, dok Hasetu ne uzmu loptu, slušajte muziku iz našeg studija!”

Hase je umro od infarkta, u svojoj rodnoj kući na Kovačima u noći sa 24. na 25. januar 1987. godine a njegovo Sarajevo ga nije zaboravilo. Stadion Koševo nosi njegovo ime, dobio je ulicu u naselju Koševo, omladinska škola FK Sarajeva se zove po njemu, memorijalni turnir.