Načelnik Hadžibajrić učestvovao u zvaničnom online otvorenju USAID projekta “E-uprava”

Načelnik Općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić učestvovao je na predstavljanju projekta E-uprava, kojeg realizuje Američka državna agencija za međunarodni razvoj (USAID), a projekat je otvorio nj.e. Eric Nelson, ambasador SAD u BiH.

Predstavljanje projekta upriličeno je u online formi zbog higijensko-epidemioloških mjera koje su na snazi.

Osnovni cilj ovog projekta, koji će trajati do kraja marta 2025. godine, jeste građanima Bosne i Hercegovine ponuditi jednu bolju, moderniju, bržu i efikasniju elektronsku javnu upravu.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini nj.e. Eric Nelson, tokom predstavljanja je pojasnio šta bi u praksi značilo uvođenje elektronskih potpisa, pečata, građevinskih dozvola, registara socijalnih pomoći, te digitalizacije sistema javnih nabavki.

Građani ove zemlje nerijetko moraju odlaziti u druge gradove, pa čak i entitete da bi završili osnovne administrativne obaveze poput vađenja rodnog lista,vozačke dozvole ili raznih drugih uvjerenja, dozvola i dokumenata. Mnogi ovise o socijalnoj pomoći, a da bi je dobili, potrebno je otići na razne adrese po dokumente, pravnu pomoć, zamislite koliko to košta novca i oduzima vremena jednoj samohranoj majci?”, poručio je Nelson.

Foto: Općina Stari Grad
Foto: Općina Stari Grad

Ambasador Nelson je izrazio uvjerenje da bi ovaj sistem smanjio korupciju i podigao povjerenje fizičkih i pravnih lica u državne institucije.

“Nažalost naša istraživanja su pokazala da je 39% kompanija potkupilo državne službenike kako bi dobili određene dozvole, uvjerenja ili slično. Institucije ove zemlje kroz proces javne nabavke godišnje potroše tri milijarde KM, zastrašujućih 60% građana ove zemlje smatra da je tu prisutna velika korupcija”, naglasio je američki ambasador.

Uz općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, online platformi prisustvovali su i vodeći rukovodioci entitetskih i državnih institucija, poput predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, te direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisa Ajdinovića.

Direktor Projekta “E-uprava” Emir Ramadanović pojasnio je da se sa projektnim aktivnostima počelo u aprilu 2020. godine.

“Uradili smo analizu u općinama kako bi vidjeli koji je obim i vrsta dokumenata koje izdaju. Na osnovu tih analiza, u narednim sedmicama odabrat ćemo pet općina koje ćemo uključiti u projekat”, izjavio je Ramadanović. Vrijednost projekta je skoro 11 miliona američkih dolara, a novac će se dijeliti po potrebi institucija u BiH.

Svi panelisti su se složili da će za potpunu implementaciju ovog projekta biti potrebna izrazito dobra koordinacija i saradnja brojnih državnih institucija na svim nivoima. Proces će trajati dugo, ali može dovesti Bosnu i Hercegovinu u red zemalja sa modernim i efikasnim sistemom elektronske uprave, koji garantuje transparentnost i odgovornost kompetentnih institucija.

Foto: Općina Stari Grad
Foto: Općina Stari Grad