Naučnici tvrde da sivi kitovi u Tihom okeanu umiru od gladi

Zagrijavanje Arktika i manjak plijena prijete sivim kitovima, a ekološki problem vidljiv je duž zapadne obale Meksika, SAD-a i Kanade.

Sve je započelo 2019. godine, kada je zabilježeno 378 uginulih sivih kitova koji su pripadali populaciji istočnog dijela Sjevernog Pacifika.

Puno je veći broj onih koji nisu registrirani, a mnogi kitovi su pronađeni u vrlo teškom stanju.

Naučnici strahuju da će se trend izumiranja sivih kitova nastaviti i ove godine. Kitovi su iscrpljeni i to na početku njihove migracijske rute, piše Interesting Engineering.

Novo istraživanje Sveučilišta Aarhus otkrilo je da je glad vjerojatno glavni uzročnik uginuća velikog broja kitova. Istraživanje je objavljeno u akademskom časopisu Marine Ecology Progress Series.

Sivi kitovi (Eschrichtius robustus) svakog siječnja migriraju iz Beringovog, Čukotskog i Arktičkog mora u kojima se hrane te dolaze u vode Južne Kalifornije i Meksika gdje se razmnožavaju.

Prvo istraživanje ovih veličanstvenih životinja provedeno je između 1977. i 1982 godine u Meksiku.

Laguna San Ignacio Ecosystem Science Program (LSIESP) pokrenut je 2006. godine, a unutar programa vršene su detaljne analize i proučavanja dužine i širine kitova na temelju vertikalnih fotografija napravljenih uz pomoć dronova.

Zahvaljujući tome, naučnici su mogli istražiti relativno stanje kitova, a u samo dvije godine dokumentirali su pogoršanje stanja mladih i odraslih kitova koji obitavaju duž meksičke obale.

Unutar istraživanja koje je započelo 2019. godine, zabilježeno je i novo pogoršanje, odnosno primijećeno je smanjeno razmnožavanje.

Kao razlog navodi se i manjak amfipoda, glavnog plijena sivih kitova u njihovim temeljnim hranilištima.

Kako se broj amfipoda smanjuje zbog zagrijavanja arktičkih voda uslijed klimatskih promjena, time se povećava ugroženost populacije sivih kitova, prenosi Geek.hr.