Nikšić: HDZ i SDA mogu da podrže kandidata BH Bloka ili da idu zajedno u vlast

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić kazao je da se Četvorka (SDP BiH, Narod i pravda, Naša stranka i Nezavisna bh. lista) okupila oko borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala i to će biti ključno pitanje za okupljanje opozicije za 2022. godinu.

Na pitanje kako reaguje na tvrdnje da je SDP podređen Narodu i pravdi, Nikšić je kazao:

“Mi se ideološki razlikujemo, SDP je najjača opoziciona partija u BiH, druga u FBiH, treća u BiH, imamo više o 115.000 glasova i hoćemo da se pojačamo. To što je scena ovdje malo više pod reflektorima u Sarajevu uredu je, mi smo žrtvovali određeni procenat izbornog rezultata, nismo imali kandidate za načelnika ali zato ćemo imati gradonačelnika Sarajeva“, kazao je.

Kada je riječ o Mostaru Nikšić je kazao da “smo svjedoci da je BH blok i naši partneri iz Prve mostarske partije pokradeni.”

Samo na 15 mjesta BH blok je bio zakinut za 150 glasova, i sve u korist Koalicije za Mostar. Da se ponovo brojalo možete misliti šta bi bilo”, kazao je za Dnevnik D FTV.

On je istakao kako i SDA i HDZ koji su vodili kampanju na pljuvanju, vrijeđanju i potcjenjivanju BH bloka sada očekuju da podržimo njihovog kandidata za gradonačelnika.

“Ako su iskreni, a pričaju i SDA i HDZ o evropskom Mostaru, boljem Mostaru, najprirodnije je da podrže kandidata BH Bloka. Mi smo osvojili mandate u svim izbornim jedinicama i mi smo spremni graditi evropski Mostar. Ako me pitate mogu li to očekivati i da li su iskreni, ja mislim da nisu iskreni i ne treba očekivati. Ovaj pritisak koji rade, ako bi BH Blok popustio i glasao za jednog ili drugog kandidata oni bi, ovi drugi čiji kandidat ne bi prošao, bi imali potvrdu da su u kampanji bili upravu, da je to bila zavjera i mogli bi blokirati i zaustavljati sve procese. Ako ne glasamo ni za jednog od ovih kandidata to je njima super pozicija, oni to jedva čekaju da kažu mi smo morali zajedno”, kaže predsjednik SDP BiH.