Naučnici iz Turske razvili brzi test na koronavirus koji daje rezultate za samo 10 sekundi

Naučnici s turskog sveučilišta Bilkent izumili su novi sistem dijagnoze infekcije COVID-19 koji bi mogao zamijeniti konvencionalne PCR testove koji ustaljena praksa u svim svjetskim državama.

Sistem nazvan Diagnovir postiže 99 posto pouzdane rezultate u samo 10 sekundi, bez ikakve potrebe za uzimanjem neugodnog brisa iz nosa koji se koriste kod PCR testiranja.

Ovaj turski sistem daje tačne rezultate čak i u početnim fazama bolesti.

Ovaj uređaj, temeljen na nanotehnologiji, razvila je skupina naučnika u sveučilišnom Nacionalnom centru za istraživanje nanotehnologije (UNAM), a sad su prijavili patent te krenuli u masovnu proizvodnju.

Osim na ovom sistemu, naučnici rade i na drugim projektima kako bi pružili pomoć u borbi protiv pandemije koronavirusa, piše Daily Sabah.

“Ovo je u potpunosti lokalno napravljen sistem i jedinstvena tehnologija. Koronavirus je čestica promjera 150 nanometara, a u UNAM-u imamo istraživače koji godinama rade na proučavanju nanočestica. To je upravo njihovo područje stručnosti. Nakon što su zabilježeni prvi slučajevi zaraze u Turskoj, oni su počeli raditi na projektu”, izjavio je profesor Abdullah Atalar, rektor Sveučilišta Bilkent.

Uređaj na osnovu brisa usta daje brze rezultate za pozitivne slučajeve, ali istraživači tvrde da je potrebno nešto više vremena kako bi potvrdio negativne rezultate.

“PCR testovi imaju visok omjer pogrešaka i mogu dati tačne rezultate dva do tri dana nakon početka bolesti. Naš sistem smanjuje čekanje na sekunde i može dati rezultate u ranoj fazi bolesti”, rekao je profesor Bülend Ortaç, viši istraživač koji je radio na projektu.

Dodao je i da će vjerojatno trebati još dva mjeseca za pokretanje masovne proizvodnje, a upotrebu su odobrile naučne vlasti u Turskoj.

“Uređaj koristi čip za otkrivanje patogena u roku od nekoliko sekundi. Uzorak pacijenta pomiješa se s posebnom otopinom i ispusti na čip. Biosenzori s velikom tačnošću otkrivaju sve patogene. Fokusira se na postojanju ili nepostojanju virusa pomoću naprednih optičkih metoda.” izjavio je Seymen.