Predstavnički dom PSBiH zadužuje MCP da započne direktne pregovore o nabavci vakcina

Na današnjoj sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava uputila je u parlamentarnu proceduru inicijativu Denisa Zvizdića kojom se zadužuje Ministarstvo civilnih poslova BiH da, bez odlaganja, započne direktne pregovore o nabavci vakcina.

Prema pomenutoj inicijativi, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zadužuje Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine da, bez odlaganja, započne direktne pregovore o nabavci vakcina za najugroženije kategorije stanovništva Bosne i Hercegovine sa kompanijama koje su dobile odobrenje Evropske komisije za proizvodnju i distribuciju vakcine protiv koronavirusa (COVID-19), s obzirom na to da postoje određene najave da zbog proceduralnih razloga naše pristupanje Instrumentu za globalni pristup vakcini za COVID-19 (COVAX) neće donijeti očekivane rezultate, te da ćemo u okviru ovog instrumenta biti među posljednjim državama članicama koje će dobiti vakcinu.

Istovremeno, potrebno je u što kraćem roku aktivirati paket Evropske unije od 70 miliona eura za rani pristup vakcinama protiv koronavirusa (COVID-19), koji je odobren za zemlje Zapadnog Balkana u okviru Instrumenta predpristupne pomoći (IPA II)“, akt broj: 01-50-1-2520/20 od 29. 12. 2020. godine.

U vezi sa Molbom Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Komisija je odlučila da, u skladu s aktuelnom epidemiološkom situacijom, Savezu pošalje obavijest o terminu sastanka sa predstavnicima Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH.

Za narednu sjednicu odgođeno je razmatranje Prijedloga izvještaja o radu Zajedničke komisije za ljudska prava za 2020.godinu. Od sekretarijata Komisije zatraženo je da sačini dopunu Prijedloga izještaja, te na taj način omogući precizniji uvid razmatranih tačaka dnevnog reda na sjednicama Zajedničke komisije u navedenom periodu.