Psi i njihovi vlasnici dijele rizik od razvoja dijabetesa

Nova studija švedskih i britanskih znanstvenika je potvrdila da ukoliko pas boluje od dijabetesa, povećan je rizik da će i vlasnik imati dijabetes.

Ranija istraživanja su pokazala da ukoliko su vlasnici pretili, veća je mogućnost da će imati pretile pse tako da ovakav rezultat nove studije nije iznenađenje.

Ovakav rezultat je vjerovatno zbog povezanosti odnosno sličnog načina života, to jeste ako vlasnik ima sjedilački način života, veća je mogućnost da će i njihovi psi imati takav način života.

Pretilost povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa dva, znanstvenici podsjećaju da je to bolest koja je u svijetu u porastu a to potvrđuju i Svjetske zdravstvene organizacije. Vlasnici pasa sa dijabetesom su za 38% podložniji razvoju dijabetesa tipa dva, u uporedbi sa vlasnicima pasa koji nemaju dijabetes, pokazala je studija.

Također, uočeno je i da postoji 28% veća vjerovatnoća da će i psi čiji vlasnici boluju od dijabetesa i sami oboljeti. Vlasnici i njihovi psi vrlo često dijele jednaku razinu aktivnosti. Ako su vlasnici aktivniji i psi će biti i obrnuto.

Mačke, s druge strane, imaju svoj život i njihova fizička aktivnost ne ovisi o vlasnikovoj. Autori su zaključili da bi svaki vlasnik čiji pas oboli od dijabetesa, trebao promisliti također o promjeni načina svog života.

Ovakav odnos povezanosti nije utvrđen između mačaka i njihovih vlasnika.