Raste broj krivičnih djela koje čine migranti, najveći problem je utvrđivanje identiteta

Načelnik Sektora uniformisane policije Uprave policije MUP KS Džafer Hrvat odgovorio je na neka od pitanja zastupnika Skupštine KS.

Kada je riječ o kapacitetima privremenih prihvatnih centara to bi trebalo da bude pitanje za Službu za poslove sa strancima.

“Ja ovdje ne problematiziram kapacitet već onoga ko je to odredio. Izostavlja se odgovor da li su ti kapacitetu da li je procjena o tim kapacitetima obuhvatila sigurnosnu procjenu. PCC Blažuj bez našeg znanja je popunjen, ja tvrdim da je Uprava policije dobila samo jedno obavještenje od SPS da će sedam autobusa doći iz USK, a došlo je 11. Od tada mi više nismo dobili nijedno obavještenje”, kazao je Hrvat.

Govoreći o krivičnim djelima Hrvat je napomenuo da je prema parametrima došlo do povećanja krivičnih djela u kojima učestvuju migranti. Svi podaci navedeni su u informaciji Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave policije.

“U vezi identiteta mi se susrećemo sa poteškoćama. SPS ne može da dobije potvrdu od države porijekla o identitetu određenog lica, tako da mi ne možemo ni razmatrati da li je lažni identitet kad nemamo pravi”, kazao je.

Hrvat je naveo i da su predali šest izvještaja nadležnim tužilaštvima u vezi krivičnih djela krijumčarenja osoba.

“Naša saznanja su da migranti imaju kontakte sa kriminogenim licima domicilnog stanovništva i provjeravamo i poduzimamo radnje”, kazao je.

Na pitanje zašto migranti ne nose zaštitne maske, Hrvat je istakao da postoji aktuelna naredba Federalnog kriznog štaba, ali nadzor nad provođenjem je u nadležnosti inspekcijskih organa i nije više nadležnost kantonalnih MUP-ova od 01. januara.

Ministar MUP KS Admir Katica također je odgovorio na neka pitanja.

“Uprava policije MUP KS ima stalni operativni plan u vezi migrantske krize. Povremeno se vrše operativno-taktičke radnje, pretres je bio u prošlu subotu i dao je dobre rezultate. U skladu sa svojim sigurnosnim procjenama menadžment policije određuju na koji način će rukovoditi. Provjerio sam da li je bio slučaj policijske brutalnosti, nema zabilježen takav slučaj”, kazao je Katica.

On je kazao da više od 3.000 migranata na jednom mjestu predstavlja sigurnosni izazov.

Premijer KS Edin Forto ponovio je stav Vlade KS koji je i zadržan u predloženim zaključcima da neće više biti migrantskih kampova u KS.