Roditelji u KS podijeljeni oko modela nastave: Online, u školu ili kombinovano?

Nastava u Kantonu Sarajevo, odnosno drugo polugodište za osnovce i srednjoškolce počinje u ponedjeljak 1. februara, a nastavnici, kao i roditelji još uvijek nemaju zvaničnu informaciju po kojem modelu će se odvijati nastava.

Iako je prva instanca Federalni krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH ni oni se još uvijek ne oglašavaju, a neki kantoni već su počeli donositi odluke koje su u suprotnosti sa propisanim mjerama i naredbama koje su još uvijek važeće i to odlukom Vlade FBiH.

Iako je do 31. januara na snazi zabrana kretanja od 23 do 5 sati u Zapadnohercegovačkom kantonu danas su odlučili ukinuti tu mjeru. U Zeničko-dobojskom kantonu odlučeno je da se učenici vrate u klupe, a nastava je već počela.

U Kantonu Sarajevo gdje je i najveći broj učenika odluke o odvijanju nastave još uvijek nema.

Danas se oglasilo i Vijeće roditelja učenika osnovnih i srednjih škola KS koje okuplja oko 100.000 roditelja.

“Vijeće roditelja KS ne stoji iza anonimnih grupa i peticija koje se pojavljuju u javnosti jer naš rad je transparentan i javan i kao takav zastupa sve roditelje. U Sarajevu je oko 100.000 roditelja i sa početkom pandemije uvidjeli smo u okviru anketiranja baze da su mišljenja podijeljena te da se stav struke treba poštivati. Stava smo da struka, u prvom redu imajući u vidu epidemiološku situaciju, treba da radi svoj posao, procijeni situaciju i donese najbolju odluku u interesu djece”, navodi se u saopćenju.

Dalje se traži da ukoliko bude kombinovani model nastave, roditelj ima pravo da odabere da li želi da mu dijete ide u školu kako u osnovnoj tako i srednjoj školi.

“Obaveznim smatramo da se u okviru Odluke o načinu izvođenja nastave po bilo kojem modelu mora raditi na tehničkom ospobljavanju svakog djeteta istim uvjetima rada u slučaju online nastave, a da se obezbijede najbolji epidemiološki uvjeti u školama za sve jednako te da svaki od modela mora ponuditi najkvalitetnije obrazovanje koje je moguće tim načinom rada.

Škola jeste najbolje okruženje za djecu ali je sada odgovornost na nadležnom Ministarstvu i da se odluka mora donijeti što prije jer se dan početka nastave bliži, a roditelji i djeca čekaju”, navode.

Na FB stranici Vijeća roditelja KS povela se i rasprava roditelja od kojih neki žele da djeca krenu u školu, drugi da djeca rade i dalje od kuće, dok ima i roditelja koji ne podržavaju kombinirani model (sedmica u školu, sedmica od kuće). Bilo je i komenatara roditelja čija djeca trebaju asistenta u nastavi navodeći da su im djeca onemogućena pratiti tok nastave u online režimu.

Jedna majka napisala je da podržava ideju povratka djece u školu i da niko ne razmišlja o štetnom utjecaju laptopa, računara, pa i profesora koji ne rade adekvatno svoj posao.

Mnogi su mišljenja da bi se djeca trebala vratiti u školske klupe, kad se i skoro sve ostalo vraća u normalne tokove (tržni centri koji su puni ljudi, skijališta, javni prijevoz, kafići, restorani).

Predloženo je da se napravi i analiza koliko je djece školske dobi imalo Covid što bi također dalo smjernice kako organizirati nastavu.