Satelitski snimci pokazuju posljedice potresa, tlo propalo za 30 centimetara

Tlo na području Hrvatske ne miruje, a i jutros je zabilježen niz slabijih potresa.

Objavljena je analiza u kojoj je navedeno da je na podučju Petrinje došlo do “propadanja” tla za 30 centimetara.

Analizu je objavio Branimir Rudan, inžinjer geodezije i geoinformatike, u kojoj je objavio i satelitske snimke koji pokazuju razmjer katastrofe, odnosno kartu pomaka tla koji su nastali kao posljedica razornih potresa koji su pogodili područje Petrinje, Siska i Gline.

Evo i analize napravljene od moje prijasnje firme i mjesta gdje sam iskovao zanat😊.

Posted by Alen Berta on Friday, January 1, 2021

“Na karti nisu prikazani striktno vertikalni pomaci tla, već razlika u prostornoj udaljenosti između snimanih objekata i satelita duž linije snimanja (engl. Line-of-Sight, LOS) koja se može smatrati kombinacijom vertikalnih i horizontalnih pomaka. Najveći pomaci tla dogodili su se na području grada Petrinje, gdje je došlo do ‘propadanja’ od čak 30 centimetara.

Na zapadnom dijelu rasjeda došlo je do izdizanja tla od približno 40cm. Najveći pomak tla dogodio se u šumskom području okruženom mjestima Slana, Glinska Poljana i Gora.Na području gradova Sisak i Glina dogodili su se pomaci do 3cm, što je na prvi pogled zanemarivo u odnosu na pomake na području Petrinje, ali su i takvi pomaci bili dovoljni za velike štete na objektima i infrastrukturi”, navodi u analizi.

Snimke radarskog satelita Sentinel 1 je objavio i Alen Berta gdje je prikazana razlika tla upoređujući stanje oe 18. i 31. decembra. Prema njegovim riječim, tlo se zapadno od Petrinje približilo satelitu za 44 cm na najizraženijem dijelu, dok se tlo same Petrinje spustilo (udaljilo od satelita) za od 10 do 30 cm. Ta područja su radijusa po 10 km.

Potres Banovina
Sateliti pokazuju puni razmjer katastrofe. Uspoređujući snimke radarskog satelita Sentinel 1 od 18.12. i…

Posted by Alen Berta on Thursday, December 31, 2020

Podsjetimo, zemljotres jačine 6,2 stepena po Rihteru pogodio je ovo područje u utorak, a od tada je zabilježena serija slabijih potresa.