Šatro/ KJKP Rad dovodi Indijance da zadrže ovakvo vrijeme i da ne bude snijega ove zime

KJKP RAD je danas poslao zahtjev, da im se iz budžeta prebaci dodatnih 75.000 KM, kako bi mogli platiti troškove transporta i boravka grupe Indijanaca u našoj zemlji. Razlog zbog kojeg se dovode Indijanci je zadržavanje trenutnih vremenskih prilika.

“Ne pamtimo topliju zimu s manje padavine u proteklih 20 godina. Ovakvo vrijeme stvara idealne uslove za rad naše zimske službe, koja kao što znate, svake godine dočeka nespremna zimu. Pored toga što nemamo kvalifikovane ljude za zimski period godine, također nemamo ni strateški plan čišćenja kao ni opremu. Doduše imamo mašine, ali ove naše budžetlije niti znaju niti žele naučiti kako se barata njima”, kaže Hilmija Gusjenica, šef odjela RAD-a za zimske aktivnosti.

Grupa Indijanaca pripada plemenu Apača, koje je poznato po plesu kojim mogu odrediti kako da se vrijeme kontroliše u datim okolnostima.

Pored toga što mogu plesom prizvati kišu, također mogu učiniti da ostane ovakvo vrijeme. Mi smo jedva nabrali njih desetak po SAD-u, s obzirom na to da ih nema mnogo. Platit ćemo ih masno, ali je opet to bolje nego da se mi nešto hizmetimo i radimo po terenu. Indijance ćemo postaviti u grupama po dvoje širom zemlje, kako bi sinhronizovano plesali i tako kontrolisali vrijeme. Završili smo svu proceduru oko sređivanja papira i testova na COVID, samo nam trebaju pare sad da pokrijemo dolazak i boravak ovdje”, dodaje Gusjenica.

Indijanci bi pored zimskih aktivnosti, također bili angažovani tokom kasnog proljeća, kada dolazi do naglih poplava širom zemlje. Ukoliko ne uspiju da spriječe poplave, biće angažovani na spašavanju stanovništva.