SDP o Krivokapićevoj čestitki neustavnog Dana RS-a: Nepoštivanje prema BiH

Čestitka crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića povodom neustavnog Dana RS-a je za Socijaldemokratsku partiju pokazatelj da nova vlast Crne Gore ipak neće imati prijateljske stavove prema Bosni Hercegovini.

SDP je pozvao i Ambasadu Crne Gore da obrazloži bosanskohercegovačkim institucijama ovaj potez.

“Očito da nova Vlada Crne Gore neće imati prijateljske stavove prema Bosni i Hercegovini jer ovim potezom premijer Crne Gore je pokazao nepoštivanje prema Bosni i Hercegovini i našem Ustavu i Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine”, ocijenili su.

Pozvali su i Krivokapića da se izvini građanima Bosne i Hercegovine, a  od potpredsjednika crnogorske vlade Dritana Abazovića zahtijevaju da se ogradi od Krivokapićevog djela.

“Pozivamo Krivokapića da se izvine građanima Bosne i Hercegovine na ovom potezu, a njegovim koalicionim partnerima da se ograde od ovog poteza u prvom redu Dritanu Abazoviću koji je od Bosne i Hercegovine dobio priliku da studira i završi obrazovanje na Univeritetu u Sarajevu”, ukazali su.

Iz SDP-a podsjećaju da je parlamentarna većina u Crnoj Gori i ranije pokazala nepoštovanje prema žrtvama u Srebrenici, a ovaj potez očito je nastavak takve politike nove Vlade Crne Gore.

“Nadamo se da Crna Gora neće nastaviti ići putem vrijeđanja Bosne i Hercegovine i negiranja pravnog poretka naše države, što bi za posljedicu moralo imati oštar odgovor naših institucija”, zaključili su u saopštenju.

Pored toga, na zvaničnom Twitter profilu se oglasio i Irfan Čengić.

“Ne govorim često šta mislim o novoj Vladi Crne Gore, jer ne želim da se previše miješam u unutarnje stvari CG. Ali gaženje Ustava BiH od strane Krivokapića i njegovih partnera je za svaku osudu”, objavio je Čengić.