Sistemski riješiti funkcioniranje referentne laboratorije Veterinarskog fakulteta

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Melika Husić-Mehmedović i predstavnice Ministarstva zdravstva KS – sekretar Amra Isić i pomoćnica ministra Alma Kadić, te dekan Veterinarskog fakulteta Muhamed Smajlović danas su razgovarali sa šefom kabineta ministra spoljne trgovine i ekonomskih poslova Nemanjom Pandurevićem i direktorom Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomirom Kalabom o potrebi sistemskog rješavanja funkcioniranja, rada te, prije svega, finansiranja referentne laboratorije ovog fakulteta u Sarajevu.

Kako je navedeno, do kraja marta 2021. godine neophodno je završiti redovno godišnje provođenje inter-laboratorijskog testiranja za dvije značajne bolesti peradi, kao što su Newcastle oboljenje i Aviarna influenca, da bi prerađivači pilećeg mesa u BiH mogli da nastave s izvozom u Evropsku uniju.

Iz Vlade KS su saopćili da po riječima dekana Smajlovića, ova ustanova ima najsavremeniju certificiranu referentnu laboratoriju u Bosni i Hercegovini sa ISO standardom 2018, a za čiji rad Veterinarski fakultet još od 2005. godine ima problem finansiranja.

Ipak, bez obzira na to fakultet će uvijek biti dio rješenja, a ne problema, pa tako i ovaj put, poručio je Smajlović.

“Niko ne želi niti ima namjeru zaustaviti proces izvoza mesa iz BiH, i to će se završiti, jer za to postoji volja, laboratorija ima kapacitete i mora se hitno reagovati“, istakla je ministrica Husić-Mehmedović.

Potcrtala je kako se što prije ovaj problem mora sistemski riješiti, kako se ne bi svaka dva mjeseca suočavali sa istim problemom.

“Problem nećemo i ne možemo riješiti donošenjem kratkoročnih rješenja. Upravo zbog toga, insistiram na sistemskom rješavanu ovog pitanja, uključivanju nadležnih državnih institucija, te slanju hitnih urgencija Vijeću ministara BiH, koje je jedno od nadležnih za donošenje adekvatnih i dugoročnih rješenja i odluka”, naglasila je ministrica Husić-Mehmedović.

Šef kabineta Pandurević podržao je stavove iznesene, te najavio da će već naredne sedmice organizovati sastanak kako bi se krenulo u iznalaženje najboljeg rješenja.