Foto: learningliftoff.com

Šta ne bi trebalo da govorite djetetu

Riječi koje izgovarate mogu da ostave dubok emocionalni trag na vaše dijete.

Riječi mogu probosti poput mača, zbog toga se njima koristite promišljeno i s ljubavlju, posebno kada komunicirate sa djecom.

Često se čuje od roditelja da je to jedini način da dijete shvati, međutim stvari ne stoje baš tako.

Iako se vama čine bezazlene, vaše riječi ih mogu duboko emocionalno povrijediti i ostaviti posljedice jer dijete te riječi upija i na njima gradi sliku o sebi.

Ako ne prestaneš s tim, ostavit ću te ovdje!

Zastrašivanje napuštanjem kako biste postigli ono što želite nije sredstvo koje opravdava cilj. Brižni roditelji to neće koristiti. Dijete mora da zna da ga roditelj nikada neće napustiti.

Zašto nisi kao tvoj brat ili sestra?

Niko ne voli da ga upoređuju s drugima makar to bio brat ili sestra. Tako se stvaraju kompleksi i rivalstvo među djecom.

Kako ja kažem. Eto zašto!

Djeca zaslužuju i objašnjenje. To je način da shvate da su negdje pogriješila, u suprotnom neće razumjeti zašto nešto ne treba da rade.

Pusti, ja ću!

Djeca treba da nauče da se oslanjaju na svoje snage i sposobnosti, tako će steći samopouzdanje. Kada stalno nešto radite umjesto njih neće moći da nauče kako to da rade kada odrastu, jer ste uvijek tu bili vi.

Ti si nevaljalo dijete!

Ako otvoreno govorite ili ukazujete na to da je dijete nevaljalo, ono će se tako i ponašati. Ako već morate da ga ukorite, recite mu da je ono što je učinilo loše.