Foto: Arhiv

Stručnjaci otkrili šta misle o novom rastu zaraženih i koji je datum u ovoj godini najopasniji

U pojedinim europskim zemljama broj zaraženih koronavirusom i dalje je na dnevnom nivou izuzetno visok.

U skladu sa situacijom nadležni organi nalažu izolovanje stanovnika i limitirano kretanje.

Kako navodi novinarska organizacija SAGE i njeni članovi, postoji mogućnost, da izolacija i zaključavanje potraje do druge polovine 2021. godine.

Profesor Nil Ferguson rekao je da ćemo se neminovno susresti sa novim rastom, iako na grafikonu deluje kao da se linija koja predstavlja broj zaraženih zaravnila, prenosi BUKA.

Naučnica Suzan Hopkins iz Instituta za javno zdravlje u Velikoj Britaniji rekla je da će se njihova zemlja, kao i zemlje u Europi susresti sa teškom situacijom nakon božićnih i novogodišnjih praznika.

Sugerisala je građanima da izdrže jer je to jedini način.

Kao najopasniji datum navodi se 15. februar. Izvori iz britanske vlade, piše “Mirror”, sumnjaju da će pred kraj januara broj zaraženih početi da raste sa vrhuncem sredinom februara.

Suzan Hopkins na pitanje da li postoji mogućnost zatvaranja građana u toku 2021. godine, odgovorila je:

“Da, jer više ne možemo da predvidimo kako će se situacija kretati. Nismo predvidjeli da će doći do mutacije zbog koje je broj zaraženih neverovatno skočio u kratkom vremenskom periodu. Popuštanje mjera će ići mnogo teže jer je transmisija velika. To je jedan proces koji će trajati do jeseni“.

Suzan Hopkins ističe da je broj umrlih u Velikoj Britaniji, koji je prethodnog dana iznosio 1.564 zbog posljedica koronavirusa, najveći do sada.

“Kada bude većina vakcinisana, nadamo se da će broj zaraženih i preminulih konačno pasti na minimalan broj”, zaključuje Hopkins.