Student iz Sarajeva osmislio sistem za online glasanje na izborima bez prevara

Demokratija gubi smisao kada građani izgube povjerenje u ispravnost i pravednost izbora.

Principi demokratije počivaju upravo na pravu glasa i pravu birača da slobodno odlučuje o vladajućim strukturama, da njegove odluke budu ključni faktor u formiranju tih struktura i da vladajuće strukture imaju odgovornost prema građanima.

Kada se ovi principi dovode u pitanje društvo u cjelini počinje da se lomi.

SAD, koje se smatraju svjetionikom demokratije, u nedavnim događajima pokazale su koliko izazova može donijeti jedan izborni proces, prenosi Studomat.

Donald Trump je pokušavajući osporiti izborne rezultate uspio izazvati haos koji je ozbiljno naštetio imidžu SAD-a.

Svijet je u nevjerici gledao Trumpove pristalice koje su nasilno upale na Capitol Hill s namjerom da dođu do elektorskih glasova. U neredima u Washingtonu živote su izgubile četiri osobe, a povrijeđeno je najmanje 14 policajaca.

U BiH izborne krađe i “namještanje” izbora postale su tema za viceve i ismijavanje. Iz godine u godinu povlače se iste priče o unaprijed označenim listićima, lažnim glasovima i sličnim nepravilnostima, a izuzetak nisu bili ni posljednji Lokalni izbori 2020.

Nekoliko puta ponavljalo se brojanje glasova u pojedinim općinama, a u mjestu Suhača kod Bosanskog Novog izbori su poništeni i ponovljeni zbog utvrđenih nepravilnosti u radu biračkog odbora. Na ovo biračko mjesto u ponovljenom izbornom procesu doneseno je gotovo 400 unaprijed označenih listića, piše oslobodjenje.ba.

Kako vratiti povjerenje građana u izborni proces koji već pomalo gubi i smisao u zemljama poput naše?

Upravo ovim pitanjem bavio se Aldin Kovačević, student Odsjeka za IT na Internacionalnom Burch univerzitetu. Izborne nepravilnosti i njihov porast u BiH, ali i svijetu, podstakle su ga da se u svom diplomskom radu osvrne na ovaj problem i pokuša ponuditi zanimljivo rješenje.

VoteChain sistem kreiran je da eliminiše sve aspekte nepovjerenja u izborni proces, učini ga sigurnim, transparentnim i jednostavnim. Koristeći blockchain tehnologiju Aldin je kreirao platformu koja funkcionira na način da se glasovi bilježe putem blockchaina, nepromjenjivih dokumenata koji bi omogućili brojne prednosti.

Glasanje je aninimno i zaštićeno kodom koji bi CIK dostavio glasaču. Osim toga svaki glas bi se bilježio u trenutku glasanja te bi rezultati bili dostupni odmah i u svakom trenutku tokom glasanja.

Glasati bi bilo moguće jednostavno, putem elektroničkih uređaja, transparentno, jer bi svi mogli vidjeti rezultate u istom trenutku, a sam sistem ne dozvoljava izmjenu rezultata i izborne krađe. Zamislite izbore bez nevažećih ili unaprijed označenih glasačkih listića, zakašnjelih glasova i glasača koji zapravo nemaju pravo glasa.

Aldin Kovačević nakon završene Richmond Park srednje škole u Tuzli odlučio je upisati Odsjek za IT na IBU bez ikakvog prethodnog znanja i iskustva na ovom području.

Kako sam Aldin kaže nije ništa znao osim nekih osnova programiranja, ali je znao šta želi i koji mu je cilj. Svoj dodiplomskih studij završio je kao najbolji student Internacionalnog Burch univerziteta, te je nastavio master studij u istom smjeru.

Obično se za diplomski rad kreiraju aplikacije ili web stranice, ali ja volim izazove. Želio sam kreirati nešto više, kompleksnije i dugo sam razmišljao o tome. Veliki podršku dobio sam od profesora Dine Keče, koji mi je od prvog dana studiranja pomogao da dosegnem svoj potencijal. Već na drugoj godini studiranja odradio sam prvu praksu, a zatim su uslijedili brojni projekti. Nadam se da će VoteChain sistem biti prepoznat kao društveno koristan projekt i da će naći svoji primjenu u praksi jednog dana”, optimističan je Aldin.

Uz podršku profesora Dine Keče nastao je i VoteChain, prijedlog rješenja za nepovjerenje u izborni proces.

A i koštao bi daleko manje. Od sadašnjih 8,5 miliona KM koliko se potroši u toku izbora, došli bismo na samo 100.000 KM.