Studenti Filozofskog fakulteta UNZE napravili rječnik novih riječi nastalih za vrijeme pandemije

Epidemija, smatraju studenti njemačkog jezika Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici, ne smije biti razlog za prestanak samostalnog i kolektivnog razvoja.

Zajedno sa svojom profesoricom Belmom Polić, po uzoru na njemačko istraživanje, stvorili su rječnik novih riječi nastalih za vrijeme pandemije koronavirusa te ih objasnili, definisali i pronašli odgovarajuće ekvivalente na bosanskom jeziku, prenosi federalna.ba.

Koronavirus nesumnjivo je utjecao i na jezik. Mnoštvo je neologizama koji su se pojavili od kraja 2019. godine, a popisivanjem onih iz njemačkog jezika te pridružujući im ekvivalente na bosanskom, studenti njemačkog jezika, odlučili su se na svoj način boriti sa virusom. Ovaj rječnik njihov je ponos. Smatraju to i Adnan Valentić i Nihada Softić, student učesnici ovog projekta.

Cjelokupni Korona Glossar osmislili su i uradili sami. Spontana ideja prerasla je u ozbiljno istraživanje”, ističe prof. Belma Polić, vanredna profesorica na Odsjeku za njemački jezik Filozofskog fakulteta Zenica.

Kako je kazala, namjeravaju da ovo objave kao jednu publikaciju.

“Imamo određenih problema kada su finansije u pitanju, nažalost, i nadamo se da ćemo dobiti pozitivne odgovore, mada ih još nema“, navela je profesorica.

Također, kazala je da že učestvovati na jednoj konferenciji na UNSA sa dva rada koji su također plod ovog istraživanja i odnose se na sve ovo što su radili u sklopu ovog istraživanja.

Uz vlastita sredstva i zalaganje ovi studenti sa svojom profesoricom svijetli su primjer našeg obrazovanja koje ne smije služiti samo stjecanju diplome nego i istinskom usavršavanju.