Omega
Foto: bnp.ba

Sutra “Pink Moon” na sceni Zeničkog pozorišta

Prva januarska izvedba predstave “Pink Moon” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica će biti izvedena u utorak, 12. januara u 19.30 sati na Hinter bini BNP-a.

Predstava je nastala prema tekstu nagrađivanog bosanskohercegovačkog dramskog autora Darija Bevande, u režiji Saše Peševskog.

Pink Moon je postapokaliptično-apokaliptična antiutopijska priča epskih proporcija, smještena unutar kafkijanskog sistema koji melje posljednje ostatke ljudskog roda. Žanrovski, to je postdramska rock-opera s elementima psihodeličnog westerna, piratske pustolovine, trash horrora, space opere i gomilom pop-kulturalnih referenci”, kazao je autor teksta Dario Bevanda.

Također, navodi da je to hronika raspada prosječne patrijarhalne porodice kasnog socijalizma i društveno angažirana priča o generaciji u potrazi za alternativnim načinom života u postratnom tranzicijskom društvu.

Pored rediteljskog angažmana, Saša Peševski je bio zadužen i za kostimografiju i idejno rješenje scenografije koju je realizirao zajedno sa scenografom Mensurom Begičevićem.

Uloge u predstavi su povjerene glumcima Adisu Mehanoviću, Zlatanu Školjiću i Benjaminu Bajramoviću, kao i mladoj glumici Dini Mušanović.

Predstava je od svoje premijerne izvedbe osvojila četiri festivalske nagrade u Jajcu, Brčkom i Zenici.

Već u četvrtak 14. januara u 19.30 sati, zenička publika će imati priliku da pogleda predstavu “34. PROBA” u režiji Lajle Kaikčije i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

“Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se održavaju u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama Instituta za mjere i sigurnost hrane Zeničko-dobojskog kantona”, saopćili su iz pozorišta.