TikTok blokiran za neke korisnike u Italiji nakon što se djevojčica ugušila izvodeći izazov

Uprava za zaštitu podataka (DPA) blokirala je TikTok za korisnike čija se dob ne može provjeriti nakon što je desetogodišnja djevojčica preminula dok je navodno sudjelovala u “izazovu gušenja”.

Dužnosnici su objasnili da je prejednostavno prijaviti se s lažnim datumom rođenja, sugerirajući da su labave zaštitne mjere omogućile djevojčici uslugu i stajale je života.

Naime, desetogodišnja djevojčica preminula je od posljedica gušenja, po svoj prilici sudjelujući u apsurdnoj “igri izazova”, jednoj od mnogih koje su sveprisutne na platformi i vrlo popularne među mlađom populacijom.

Djevojčica je pronađena u kupaonici s pojasom oko vrata zavezanim za radijator. Hitno je prebačena u bolnicu, ali nažalost nisu joj mogli pomoći.

DPA je optužio TikTok za kršenje talijanskog zakona koji zahtijeva pristanak roditelja kad se djeca mlađa od 14 godina prijavljuju na društvene mreže.

Prema njihovim podacima, TikTok nije prilagodio upozorenja o riziku i druge informacije djeci, a objave su po defaultu javne i ne poštuju se zakoni koji zahtijevaju mogućnost da se sadržaj učini privatnim.

Također, kompanija ne navodi jasno koliko dugo čuva podatke, na koji način anonimizira informacije i kako prenosi podatke izvan EU.

TikTok je u Italiji blokiran do 15. februara, a do tada će morati ispuniti zahtjeve DPA-e.

Glasnogovornik TikToka nije naveo kako će kompanija odgovoriti na potez Italije. Umjesto toga, naglasio je da je sigurnost “apsolutni prioritet” kompanije te da platforma ne dopušta bilo kakav sadržaj koji “potiče, promovira ili veliča” opasno ponašanje, piše Engadget.

Spomenuta tragedija dobro ilustrira nedostatke i poteškoće praćenja maloljetnih korisnika na društvenim mrežama.

Kompanija će u budućnosti morati znatno pooštriti mjere kako bi spriječila smrtne slučajeve i slične ishode.