Trgovska gora i zemljotresi: Studije su ispravne, nuklearni otpad opasan u ovoj zoni

Državni parlamentarac Saša Magazinović (SDP) nedavno se oglasio nakon niza snažnih zemljotresa koji su zatresli Hrvatsku.

Petrinja koja je skoro pa nestala u posljednjim potresima udaljena je 60 kilometara od Trgovske gore.

“Snažan potres u Petrinji, u blizini Trgovske gore. Podrška gradonaćelniku Dumboviću i građanima. Je li još uvijek Bisera Turković smatra da pitanje odlaganja nuklernog otpada u ovoj regiji nije opasno, važno, hitno za rješavanje“, upitao je Magazinović.

O ovoj temi mnogo se pisalo, a za sad nije poznato hoće li posljednja dešavanja promieniti stvari kada je riječ o izgradnji odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, a koji je potpuno neprihvatljivo za BiH.

Ovom izgradnjom bi bilo ugroženo zdravlje oko 250.000 stanovnika u 13 opština u slivu rijeke Une, te bi imalo negativan uticaj za životnu sredinu.

Hrvatska nije uzimala kao relevantne i projekcije stučnjaka iz BiH koji su upravo u studijama upozoravali na trusno tlo.

S obzirom na geološku građu, područje Trgovske gore je vodopropusno, sa lošim seizmološkim karakteristikama (6. i 7. trusna zona) sa jakim vertikalnim i horizontalnim rasjedima.

Svi ovi podaci su dobijeni od strane stručnih lica u periodu od kada su prvi put objavljeni navodi o mogućoj realizaciji ovakvog projekta na Trgovskoj gori.

Ova lokacija je prema procjenama ekoloških stručnjaka nepovoljna kako za građane BiH, tako i za građane Hrvatske nastanjene u općini Dvor.

Potencijalno odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, osim što bi ugrozilo oko 230 hiljada stanovnika, dovelo bi do zagađenja rijeke Une s obzirom da bi se nalazilo na udaljenosti od samo 800 metara od Une i jedan kilometar od vodozahvata Bosanski Novi iz kojeg vodu pije više od 15 hiljada građana, a štetu bi osjetili i poljoprivrednici.