Turković se danas sastala sa Kiriličem: Važno što prije rasvijetliti slučaj koji se odnosi na ikonu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, danas se sastala sa ambasadorom Ukrajine za Bosnu i Hercegovinu Vasiljem Kiriličem.

Na sastanku su razgovarali o brojnim temama, te je iskazana opredijeljenost za unapređenje odnosa između dvije zemlje u različitim oblastima.

Jedna od glavnih tema o kojoj se razgovaralo jeste bila i pozlaćena ukrajinska ikona koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, a za koju Ukrajina tvrdi da je njeno nacionalno blago.

Ministrica Turković i ambasador Kirilič su se usaglasili da je važno što prije rasvijetliti slučaj koji se odnosi na ikonu.

Ambasador traži da se omogući dolazak ukrajinskih eksperata, koji bi zajedno sa ekspertima iz Bosne i Hercegovine, utvrdili sve okolnosti vezane za ikonu, te je ministrica Turković izrazila nadu da će nadležne institucije u narednom periodu što prije riješiti ovaj slučaj.

Na sastanku su razgovarali i o slučaju bh. pilota Samira Beganovića iz Cazina, koji je poginuo 1. augusta 1994. godine u rejonu Plitvičkih jezera kada je oboren ukrajinski avion. Ministrica je kazala da je naša zemlja izuzetno zainteresovana da se pronađu posmrtni ostaci Beganovića koji se, prema posljednjim informacijama, nalaze u Ukrajini.

Ambasador Kirilič je kazao da je već obavljen razgovor u nadležnom ministarstvu u Ukrajini, te da postoji radni odbor koji radi na ovom pitanju. Naglašava da je proces otežan zbog činjenice da se taj nesretni događaj desio prije više od 25 godina.

Ministrica i ambasador su naglasili da je izuzetno važno nastaviti unapređivati bilateralne odnose, a u tom kontekstu je istaknuta važnost otvaranja DKP-a naše zemlje u Ukrajini.