Turski seizmolog: Potres u Petrinji je imao dva predznaka

Turski seizmolog Haluk Eyidogan s istanbulskog sveučilišta komentarisao je razorni potres koji je zahvatio Petrinju i usporedio ga s onim koji se u oktobru prošle godine dogodio u Izmiru.

Kazao je da je nakon potresa u blizini Seferihisara, uslijedio 1621 potres u Izmiru.

“Poslije snažnog podrhtavanja tla, koje je u oktobru pogodilo područje u blizini Seferihisara, u Izmiru, uslijedio je 1621 novi potres, od toga 44 jača od četiri stupnja po Richteru“, navodi Eyidogan.

Kako kaže, nakon potresa u Hrvatskoj ispitao je karakteristike događaja, te shvatio da je potres imao neke “predznakove”.

“To su aktivnosti koje su započele 23. decembra s magnitudom 1,3, a nastavila se 28. decembra magnitudama 5,2 i 5“, nastavlja turski seizmolog.

Dodaje da se potresi ne mogu predvidjeti kada će se dogoditi, ali uz modernu opremu i praćenje ovih pojava može se sustav pripremiti na potencijalnu opasnost.

“Ako te pojave postanu sve učestalije, može se očekivati potres. To se vidjelo i u našem slučaju, a vjerojatno će i vaši seizmolozi potvrditi istraživanjem isti slučaj”, rekao je prof. Eyidogan i objasnio zašto je Izmir stradao u potresu.

“Velike štete u centru Izmira bile su zbog tri činioca. To su izmirsko zaljevsko područje koje je smješteno na bazenu koji pojačava potresne valove, neusklađenost s propisima u vezi s potresima, značajan dio zgrada sagrađen je 1990-ih, kad građevinske inspekcije nisu provedene”, pojasnio je prof. Eyidogan.

Turska vlada je zbog ovog potresa uvela posebne mjere pa se tako od 2021. uvodi Sistem ID za objekte. Tako da će svaki novoizgrađeni objekt morati biti otporan na najveći mogući potres u tom području.