U iščekivanju Gradskog vijeća Mostarci poručuju: Generalno pospremanje

Dan nakon odluke CIK-a o konačnim rezultatima lokalnih izbora u Mostaru održani su prvi sastanci o mogućim koaliranjima stranaka koje će činiti budući saziv gradskog vijeća, u međuvremenu, u Tužilaštvu HNK-a nastavljene su istrage o izbornim nepravilnostima.

CIK je završio svoj posao. Ostala je dodjela certifikata za 35 vijećnika i to njih 13 iz HDZa BiH, 11 iz Koalicije za Mostar, šest iz bh bloka kojeg čine Naša stranka i SDP uz koju su već ranije pristali predstavnici PMP-a, tri vijećnika imat će HRS i jedan sa liste Ostajte ovde. Prva stepenica za konstituiranje Vijeća je prihvatanje mandata, a sljedeća sjednica, piše N1.

Nemamo datuma kada će biti konstituirajuća sjednica znači ne ovisi o nama ovisi o vijećnicima o političkim akterima i dogovorima koji utiču na sazivanje prve sjednice konstituirajuće“, rekla je Marija Soldo iz Gradske uprave Mostara.

Prije pregovora lider HDZ-a BiH o mostarskim izborima i kako ističe njihovom urušenom demokratskom karakteru razgovarao je sa predstavnicima susjedne Hrvatske. Pojedini kandidati Koalicije za Mostar koju predvodi SDA smatraju da je na djelu izborni UZP.

Sud BiH je aminovao lopovluk na mostarskim izborima. To je potvrda ukradene izborne volje Mostaraca”, naveli su.

Pregovore u SDP-u najavljuju prvenstveno sa partnerima te konstatujju da imaju izborni legitimitet za prijedlog gradonačelnika. Izborne rezultate ocjenjuju kao malverzacija izborne volje građana. Mobilni i kovid timovi prema isključivim indicijama u HRS-u razlog su gubitna četvrtog mandata.

“Mi sa svoje strane nećemo zaustaviti pravne postupke koji se tiču članova biračkih odbora i krivičnih prijava utvrđivanje odgovornosti za fiktivne subjekte koji su se pojavili na ovim izborima do kraja ćemo istjerati činjenicu ko je sve manipulirao i trgovao biračkim odborima”, rekao je Aner Žuljević iz SDP-a.

Nakon što je državni sud odbacio žalbe političkih subjekata, preostale su istrage u kantonalnom tužilaštvu. Broj se povećao na devet predmeta, a istraga se provodi pod monitoringom OSCE-a BiH.

Trenutno su u fazi provjere navoda iz prijava, te na njima radi više tužitelja koji su zaduženi putem sustava za automatsku dodjelu predmeta”, kazala je Tanja Rajič iz Tužiteljstva HNK.

Dok traju istrage i političke reakcije nižu se poruke Mostarcima, novoizabranim vijećnicima i budućem gradonačelniku.

“Budućem gradonačelniku da se Grad ujedini da budemo svi jedni te isti, da se se ne mijenjamo”, rekao je jedan od Mostaraca, dok drugi smatra drugačije.

Šta ću očekivati, očekujem da se dešava ko što se dešavalo dosad i eto to je to”,kazao je.

Pospremanje bi trebalo biti generalno, poručuju Mostarci.