U Općoj bolnici u posljednja tri mjeseca na liječenju 600 covid pacijenata

U protekla 24 sata u Covid odjel Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, na hospitalizaciju je primljeno pet pacijenata, a dvoje je otpušteno kući. Jutrošnje ukupno stanje hospitaliziranih na ovom Odjelu iznosi 38 pacijenata, od kojih je troje na intenzivnoj njezi.

Posljednja tri mjeseca na bolničkom liječenju u Covid odjelu Opće bolnice ukupno je bilo 600 pacijenata, a dužina liječenja je u prosjeku trajala desetak dana. U istom periodu u trijažnoj Covid ambulanti pregledano je 2.121 pacijent i pruženo više od 5 hiljada usluga.

Mr.ph. Amila Kapidžić, spec.med.biohemije u ovoj zdravstvenoj ustanovi, u okviru redovnog jutarnjeg sastanka Covid tima, je održala predavanje o temi: “Uloga medicinsko-biohemijskog laboratorija kod pacijenata sa Covid-19”.

Ovom prilikom je istaknula značaj laboratorijske dijagnostike u postavljanju dijagnoze, određivanju stadijuma bolesti, prognozi, terapijskom monitoringu i epidemiološkom nadzoru oboljenja COVID-19.

Na osnovu velikog broja publikovanih rezultata i u konačnici na osnovu preporuka IFCC ( The International Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine) definisani su hematološki i biohemijski parametri, markeri akutne faze i upale, koagulacijski testovi i parametri acidobaznog statusa koji su od velikog značaja u dijagnostici i monitoringu, kao i predikciji samog oboljenja. Na predavanju su detaljno objašnjeni uzroci i mehanizmi promjene koncentracije, tj broja pomenutih analita te značaj ispravne procjene i odabira traženih pretraga.