Ukrajinski ambasador stigao u Sarajevo na razgovore o aferi “Ikona”

Ambasador Ukrajine Vasilj Kirilič stigao je u Sarajevo na sastanak sa ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković nakon čega bi se trebao sastati i sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordanom Tadić.

Fokus ovih razgovora je afera “ikona” u čijem je središtu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Herceogovine Milorad Dodik koji je spornu ikonu uručio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu tokom sastanka održanog 14. decembra u Istočnom Sarajevu.

Podsjećamo da je ranije iz Tužiteljstva BiH saopćeno da postupajući tužitelj u predmetu poznatom kao “Ikona”, intenzivno poduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka.

“Saslušan je određen broj svjedoka, među kojima i veleposlanik BiH u Rusiji, te je upućena Zamolba za pružanje međunarodne pravne pomoći, nadležnim institucijama. U ovom predmetu poduzimat će se dalje radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i prikupljanja dokaza. Ujedno, informiramo javnost da je Tužiteljstvo BiH​ jučer, 19. januara, zaprimilo zamolbu za sastanak glavne tužiteljice sa veleposlanikom Ukrajine za Bosnu i Hercegovinu”, naveli su iz Tužiteljstva BiH.

Pored toga, bit će saslušani svi akteri posjete, kao i sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.