Vesna Švancer osuđena na dvije godine i mjesec dana zatvora

Kantonalni sud Tuzla donio je osuđujuću pravosnažnu presudu za bivšu dopredsjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Vesnu Švancer iz Zenice, zbog krivičnog djela, izrečena joj je kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 1 mjesec.

Kantonalni sud u Tuzli donio je kaznu zatvora za Švancer zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela počinjenog u sticaju sa krivičnim djelima zloupotreba položaja i ovlašćenja i prevara.

Također, Švancer je izrečena i sigurnosna mjera zabrane obavljanja svakog poziva, djelatnosti ili dužnosti u predstavničkim i izvršnim organima vlasti, javnim ustanovama ili preduzećima u BiH u periodu od 2 godine, te joj se oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelima u iznosu od oko 11.500 KM i utvrđuje obaveza da jednom od oštećenih vrati oko 5.000 KM štete.

Kantonalni sud Tuzla je pravosnažnom presudom preinačio prvostepenu presudu Općinskog suda Tuzla kojom joj je ranije izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 2 godine i 6 mjeseci i navedena mjera zabrane obavljanja poziva ili dužnosti u trajanju od 10 godina.

U optužnici je navedeno da je Švancer, kao organizator udruženja, odobrila ukupno devet isplata korisnicima pomoći, u pet situacija građanima i u četiri neprofitnim organizacijama, koji su, uslovljeni od članova udruženja ili same Švancer, znatan dio isplaćenih sredstava njima i vratili.