Video/ Tokom protesta zdravstvenih radnika u Mostaru došlo je do kratkog obračuna

Hiljade nezadovoljnih zdravstvenih radnika danas se okupilo u Mostaru ispred zgrade Vlade HNK pozivajući resornog ministra da podnese ostavku.

Iako je policija napravila kordon kako bi spriječili eventualne incidente, tokom šetnje sindikata zdravstva HNŽ došlo je do kratkog obračuna prosvjednika i vozača automobila koji nije imao strpljenja, te je pokušao ”proći” kroz kolonu i na taj način ugrozio sudionike protesta.

Na to je nekoliko muškaraca burno reagiralo te napalo vozača, koji je vidno zbunjen dao gas i prošao dalje, prenosi Bljesak.

Podsjećamo da zdravstveni radnici protestuju sa jednim zahtjevom, a to je potpisivanje kolektivnog ugovora što će značiti bolje uslove rada i veće plate.

“Ovo je veličanstven skup zdravstvenih radnika, svih 2.600 sa svojim predstavnicima. Sram bilo resornog ministra, premijera vlade, ministra finansija zato što su doveli ove radnike u ovakav položaj da ovdje i danas traže svoja prava. Možemo graditi gradnju šatorskog naselja, a zatim odlazak u Skupštinu KS. Ako i dalje ostanu indolentni, mi počinjemo štrajk glađu. To možemo najaviti svima, ako uskoro ne budu pozvani na pregovore reprezentativni predstavnici štrajka”, rekao je Dalibor Vuković iz Sindikata zdravstva Mostar.