Video/ Wonder Woman: Prvi ženski glavni heroj u DC univerzumu

Wonder Woman je član Justice League i jedan od najjačih likova DC-jevog univerzuma, a uz to i prvi glavni ženski lik u DC univezumu.

Amazonka, tačnije princeza Dajana Prins je borac za pravdu, prepoznatljiva je po svom zlatnom lasu istine, zvjezdanom šortsu, korsetu sa zlatnom pticom i dijademom oko glave sa crvenom zvijezdom na čelu.

U pojedinim epizodama, pričama i mini-serijalima, može se vidjeti da Dajana nosi suknju, zapravo to je i dalje šorts, koji ima šire nogavice i tako, u scenama akcije, liči na lepršavu suknju.

Princeza Dajana ima sestru pod nazivom Nubija. Prvi put se pojavila u 204. broju 1973. godine. Nubija je njena, navodno, davno izgubljena sestra, a majka Hipolita je Dajanu i Nubiju napravila od gline, jednu svijetle boje kože, a drugu tamnije, a bogovi su im udahnuli život.

Foto: Schreenshot
Nubija

U velikom Marvel/DC crossover-u iz 1996. u koji su ove kompanije ubacile svoje klasične heroje, Thor se našao u borbi sa Shazamom. U toj borbi je bio odvojen od svog čekića, na koji je naišla Wonder Woman. Bez ikakvih problema ga je podigla i dobila moći Thora.

U stripu Marka Vejda i Aleksa Rosa iz 1996. godine, “Kingdom Come”, Dajana i Clark Kent, na kraju priče objavljuju da očekuju dijete, a Supermen poziva Betmana za kuma, što on na kraju prihvata sa oduševljenjem, jer postati kum najmoćnijeg djeteta na svijetu.