Zahtjev za smjenu Semre Čavaljuga nije u skladu sa zakonom

Sjednica Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na kojoj bi trebao biti razmatran prijedlog za smjenu dekanese Semre Čavaljuga bit će na čekanju još neko vrijeme.

Oko 90 članova NNV-a potpisalo je zahtjev za smjenu od njih 146, a Čavaljuga je od nadležnih institucija zatražila dodatna pojašnjenja, o čemu je obavijestila i članove NNV-a.

Iako je Čavaljuga navela da je zatražila stav nadležnih organa u vezi epidemijskih mjera i mogućnosti sazivanja velikog broja ljudi u zatvorenom prostoru kako bi se održala sjednica, Patria saznaje da to nije bio jedini njen zahtjev institucijama.

Zahtjev za smjenu prof.dr. Čavaljuga pokrenut je nakon što je konačno ispoštovala sudsku presudu i u nastavni proces vratila prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića.

Dan poslije održanog predavanja prof. Gavrankapetanovića na Medicinskom fakultetu je 22. decembra održan hitan sastanak šefova katedri koji je predvodila Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a. Već tada je bilo jasno da Čavaljuga gubi podršku i započeo je proces njene smjene.

Zvaničan zahtjev je dostavljen 31.12.2020. godine a kako je navedeno u zahtjevu razrješenje je zatraženo jer dekan “svojim ponašanjem povrjeđuje ugled funkcije rukovodioca organizacione jedinice”.

Upravo je to razlog zašto Čavaljuga ne zakazuje sjednicu NNV-a. Ona je od Kantonalne inspekcije zatražila mišljenje da li je ovaj zahtjev podnesen u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju KS.

Iako odgovora još uvijek nema, problematično bi moglo biti to što zahtjev nije obrazložen, odnosno nisu navedena ponašanja ili radnje kojima Čavaljuga narušava ugled rukovodioca Medicinskog fakulteta.

Inače, Čavaljuga nikada nije dobila potpisano rješenje o imenovanju od rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja jer je NNV ponovo izabrao nakon što je on suspendovao, a onda i smijenio s mjesta dekanese. Iako je NNV trebao izabrati novog rukovodioca, oni su ponovo izglasali Semru Čavaljuga.

U Tužilaštvu KS podneseno je niz krivičnih prijava protiv prof.dr. Čavaljuga još u januaru 2019. godine, a do danas nema konačnog epiloga.