Živi vječno dječak s gitarom s Koševa: Na današnji dan otišao je Kemal Monteno

Na današnji dan 2015. godine preminuo je Kemal Monteno.

Malo je riječi koje bi ga opisale, a svaki opis bio bi suvišan. On je bio jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pjevača, kantautora i šansonijera.

Kao dječak sanjao je samo jedno – da postane najbolji fudbaler na svijetu, ali umjesto da u dresu Sarajeva zamijeni Asima Ferhatovića, Ibru Biogradlića i Saliha Šehovića, Kemo je jednu cijelu generaciju zadužio najljepšim ljubavnim pjesmama koje su otpjevane na našem jeziku.

Fudbal je bio velika ljubav Kemala Montena, prvi nastup pred velikim brojem ljudi imao je upravo na stadionu kao fudbaler podmlatka FK Sarajevo.

Muzički talenat presudio je da kopačke okači o klin, a život posveti muzici.

Ratna dešavanja 90-ih zatekla su ga u Sarajevu. Nije pisao pjesme, ali je otpjevao jednu – “Pismo prijatelju”, pjesmu koju je sarajevska raja, navikla na granate tokom opsade, preimenovala u “Da ti roknu samo dvije”.

Spot je snimljen 1992. godine ispred FIS-a, popularnog sastajališta mnogih Sarajlija tog doba.

Montena odlikuje poseban lirski, romantičarski muzički izraz, u kojem su na jedinstven način objedinjeni motivi bosanske sevdalinke sa mediteranskim šarmom i talijanske kancone. Njegovi su tekstovi iskrena ispovjest pjesnika koji je okusio život i ljubavnu bol, te ih na svojstven način pretapa u pitku pjesmu jasnog i jednostavnog izraza. Njegove su pjesme himna vječitoj ljubavi, čak i onda kad stihovi govore da je svemu kraj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)