Zlatko Topčić podnio ostavku u Upravnom odboru BHRT-a

Književnik Zlatko Topčić podnio je ostavku u Upravnom odboru BHRT-a.

Topčić je na svom Twitter nalogu napisao kako je zbog nedostatka sjednica Programskog vijeća BHRT-a i ukidanja Dramskog i dokumentarnog programa BH Radija 1 odlučio podnijeti ostavku Upravnom odboru BHRT-a.

“S obzirom da i dalje nema sjednica Programskog vijeća BHRT-a, a da je, uprkos reakcijama, progon najkreativnijih kadrova eskalirao ukidanjem dramskog programa, podnosim ostavku jer ne želim davati privid legaliteta sabotažama onih koji su apsolutno nedostojni funkcija koje obnašaju”, napisao je Topčić.

Također, povodom ove situacije oglasio se i bosanskohercegovački pisac Dževad Karahasan koji je kako navodi sa velikom brigom primjetio da se niko u PEN-u zbog navedene situacije nije uznemirio.

“S dubokim čuđenjem i velikom brigom saznao sam da je Pejka Medić, direktorica BH Radija 1 suspendirala Dramski i dokumentarni program toga radija. Naprosto suspendirala – nema više. S jednakim čuđenjem i brigom primijetio sam da se niko u PEN-u nije zbog toga uznemirio, iako je to, ako išta, primarni posao i obaveza PEN-a“, naveo je Karahasan.

Iz BHRT-a danas su saopćili da je suspendirana Redakcija dramskog i dokumentarnog programa BH Radija 1.

Odbacujemo navode pojedinih medija da je suspendirana Redakcija dramskog i dokumentarnog programa BH Radija 1. Uposlenici BHRT-a imaju punu podršku menadžmenta za sve aktivnosti oko produkcije projekata važnih kako za javnost BiH, pa tako i za BHRT. Također, osuđujemo svaki oblik napada na uposlenike BHRT-a“, navodi se u saopćenju.