Znakovi koji ukazuju na to da imate “dugi covid”

Iako koronavirus različito djeluje na osobe, dok neki imaju samo blage simptome, neki nešto teže, a neke osobe su asimptomatski nositelji, oko 10% populacije ima dugotrajne simptome koronavirusa i to je ono što se naziva “dugi covid”.

Nekoliko je znakova koji ukazuju na to da se borite s dugim covidom.

Osjećate trajni i iscrpljujući umor

Anthony Fauci, glavni nacionalni stručnjak za zarazne bolesti i direktor Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti, početkom ove godine kazao je da osobe s dugim covidom imaju tzv. moždanu maglu, umor i poteškoće u koncentraciji, dodajući da se simptomi dugog covida trebaju temeljito istražiti.

Poteškoće s disanjem

Kod pojedinih oboljelih osoba ovaj simptom može trajati ćak i mjesecima. Bitno je naglasiti da poteškoće s disanjem i nedostatak daha može uzrokovati probleme prilikom čak i običnog razgovora.

Gubitak mirisa i okusa

Bez obzira da li ste tokom vrhunca bolesti izgubili ili ne miris i okus, to bi se eventualno moglo dogoditi.

Čak i ako tijekom vrhunca bolesti ili na početku bolesti niste izgubili miris i okus, to bi se moglo s vremenom pojaviti. Radi se o jednom o uobičajnim simptomom.

Poteškoće s disanjem

Koronavirus utječe i na neurološki sustav, iz tog razloga stručnjaci pretpostavljaju da može izazvati živopisne snove i noćne more. Uz to, koronavirus napada i dišni sustav što također može uzrokovati poteškoće tokom spavanja.